Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ottaa haalarikamerat käyttöön koko maassa tänä keväänä – kuvaamisesta ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan kuvattavalle henkilölle

Poliisi aloittaa haalarikameroiden valtakunnallisen käytön keväällä. Haalarikameratoimintaa on pilotoitu Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilla, ja käytöstä saatujen hyvien kokemusten vuoksi toiminta laajennetaan jokaiselle poliisilaitokselle.

Käytön aloittamista varten Poliisihallitus julkaisi poliisitehtävien kuvaamisesta haalarikameralla tai muulla teknisellä laitteella annetun ohjeen. Ohjeessa on käsitelty haalarikameroiden ja muiden poliisimieheen tai hänen varusteisiinsa kiinnitettävien kuvaamiseen tarkoitettujen teknisten laitteiden käyttämistä ja käyttöperiaatteita poliisitehtävillä. Tämän lisäksi ohje koskee poliisin operatiivisessa toiminnassa tehtävää tiedonhankintaa, joka tehdään haalarikameralla tai muulla teknisellä laitteella yleisvalvontana.

Poliisin haalarikameratoiminnassa lähdetään ennen kaikkea toiminnan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Laitteita käytetään näkyvästi ja kuvaamisesta ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan kuvattavalle henkilölle.

Poliisi hyödyntää teknistä valvontaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisessä ja liikennevalvonnassa.

Viime vuosien aikana poliisitoiminnassa käyttöönotettuja teknisiä välineitä ovat esimerkiksi rekisterikilpien lukulaitteet ja miehittämättömillä ilma-aluksilla tehtävä kuvaus.