Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen on uusi äitiyspakkaus: Äitiyspakkauksen tuotteita vähennettiin, jotta niistä saatiin vastuullisempia – Makuupussin kuosi voitti historiallisen yleisöäänestyksen ylivoimaisesti

70 prosenttia perheistä valitsee edelleen äitiyspakkauksen.

Kelan äitiyspakkauksessa on tänä vuonna kuusi tuotetta vähemmän kuin aiemmin ja säästyneellä rahalla on parannettu pakkauksen vastuullisuutta. Kela päätyi ratkaisuun, koska viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan perheet olisivat valmiita tinkimään tuotteiden määrästä, jos sen avulla voitaisiin parantaa pakkauksen vastuullisuutta.

– Kiinnitämme jo tarjousvaiheessa äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuuteen ja vaadimme esimerkiksi tiettyjä reunaehtoja valmistuksessa ja materiaalivalinnoissa, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Vuoden 2021 äitiyspakkaus julkistettiin tänään perjantaina.

Yleisö pääsi ensimmäistä kertaa vaikuttamaan äitiyspakkauksen sisältöön äänestämällä. Makuupussin kuosina on yleisöäänestyksen ylivoimainen voittaja: eläinaiheiset kuvat vaaleanharmaalla pohjalla saivat 1 340 annetusta äänestä 51 prosenttia.

Kaikkiaan äitiyspakkauksessa on 50 tuotetta. Valikoima on säilynyt pitkälti ennallaan.

– Äitiyspakkauksen suosio pitää edelleen pintansa. Kaikista äitiysavustuksista noin 70 prosenttia jaetaan edelleen pakkauksina, kertoo Johanna Aholainen.

Tänä vuonna pakkaus avataan hieman aiempaa useammassa kodissa, sillä syntyvyyden hienoinen kasvu on Kelan mukaan näkynyt myös alkuvuoden äitiyspakkausten hakemusmäärissä.

Uutena tuotteena äitiyspakkauksessa on vaatesetti, joka koostuu kolmesta yhteensopivasta vaatteesta. Tähän päädyttiin Kelan tiedotteen mukaan siksi, että käyttäjät ovat toivoneet helposti yhdisteltäviä vaatteita.

Pakkauksessa on ensimmäistä kertaa mukana myös silikoninen ruokakaukalo – sen lisäksi löytyy kuitenkin yhä perinteinen ruokalappu.

Sideharsoliinojen määrää on lisätty.

Sen sijaan vanuhaalaria, vilttiä tai kuumemittaria pakkauksesta ei kannata etsiä.

– Kokemukset pakkauksen sisällöstä ovat meille tärkeää tietoa. Kuulemme mielellämme asiakkaiden palautetta myös nyt tehtävistä pakkauksen sisällöin muutoksista, sanoo Johanna Aholainen.

Äitiyspakkauksen kuosit ovat pääosin neutraaleja ja helposti yhdisteltäviä, mutta väriäkin löytyy, samoin kuin luontoaiheisia kuoseja.

Tuotteet tulevat vuodelaatikossa, jonka ilmeenä jatkaa "Mustikkamaito". Sen on suunnitellut yksi Kelan vuonna 2017 järjestämän kutsukilpailun voittajista, Ilona Partanen. Vuonna 2018 äitiyspakkauksessa oli Robert Lönnqvistin suunnittelema kuosi ja ensi vuonna otetaan käyttöön kolmas voittajatyö, jonka on suunnitellut Aya Iwaya.

Äitiyspakkauksen eettisyys nousi otsikoihin tammikuussa 2019, kun Finnwatch julkaisi raportin, jonka mukaan yli kymmeneen pakkauksen tuotantoketjuun liittyi vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa.

Vastuullisuusongelmien takana olivat Finnwatchin mukaan Kelan kilpailutuskriteerit, joissa painottui vain halpa hinta, toiminnallisuus sekä esteettisyys, eikä ihmisarvoiset työolot.

Viimevuotisessa raportissaan Finnwatch totesi, että Kela on ottanut askeleita kohti vastuullisempaa äitiyspakkausta. Vuoden 2021 pakkauksen kilpailutukseen Kela otti ensimmäistä kertaa käyttöön sopimusehtoja, jotka edellyttävä tuotteiden valmistajilta Kansainvälisen työjärjestön perussopimusten noudattamista ja varaavat Kelalle mahdollisuuden teettää sosiaalisen vastuun auditointeja sen sopimuskumppaneiden tuotantoketjuihin.

84-vuotiaan äitiyspakkauksen tuotteiden kilpailutuksessa painotetaan Kelan mukaan nyt laatua ja vastuullisia materiaaleja.

Puuvillasta valmistetuista tuotteista osa on 95 prosenttia luomupuuvillaa.

Viidessä tekstiilituotteessa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia.

Kaikki tuotteet täyttävät Suomen ja EU:n lainsäädännön turvallisuusvaatimukset.

Kela kertoo aloittaneensa yhteistyön Aalto-yliopiston Design for Government -kurssin kanssa. Kurssilla selvitetään esimerkiksi äitiyspakkauksen hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälkeä on tarkoitus jatkossa käyttää yhtenä äitiyspakkauksen hankintakriteereistä.

Uutta äitiyspakkausta aletaan Kelan mukaan jakaa todennäköisesti maalis-huhtikuussa.

Vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran vuosittain, koska edellisen vuoden pakkaukset jaetaan ensin loppuun.