Vanhempien yhdistys hämmästyi: Vantaa perii kuntalaisilta maksua julkisista sisäilmaraporteista

Sisäilma: Yhdistyksen mielestä hinta kuulostaa korkealta.

Vantaan kaupunki aikoo veloittaa käsittelymaksun, 50 euroa alkavalta tunnilta, rakennusten kuntoraportteja tilaavilta kuntalaisilta. Arkisto/Marika Lumme

Tiina Örn

Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys Vanvary pyysi Vantaan kaupungilta rakennusten kuntoraportteja nähtäviksi. Hämmästys oli suuri, kun kaupungilta vastattiin, että raportit voidaan toimittaa, mutta ne maksavat.

Vanvaryn hallituksen jäsen, sisäilma-asioiden neuvottelukunnan 2. varapuheenjohtaja ja vihreiden varavaltuutettu Annukka Majanto kertoo maksun perusteena olleen tietojen keräämiseen ja lähettämiseen kuluva aika.

– Mitään tarkkaa arviota kustannuksista per raportti emme saaneet, Majanto toteaa.

Hän korostaa, ettei ilman varsinaisia tuloja toimiva yhdistys voi tilata maksullisia raportteja. Ei varsinkaan, jos hinnasta ei ole mitään varmuutta.

– Samoihin aikoihin saimme tiedon, että yksittäisen kuntotutkimusraportin tietopyyntöön oli vastattu, ettei raportteja enää lähetetä alkuperäisinä, vaan niistä tulee piilottaa tietoja. Se tietää työtä, josta peritään 50 euroa alkavalta työtunnilta. Arvio oli, että yhden raportin käsittelyyn menee noin kolme tuntia. Se kuulostaa paljolta per raportti, Majanto kertoo.

Ohjeistus ja maksuperusteet eivät ole Majannon mielestä tällä hetkellä selkeät ja yhtenäiset, eikä kuntalaisia kohdella yhdenvertaisesti.

– Olisi kaikkien etu, että raportit julkaistaisiin alkuperäisinä kaupungin nettisivuilla. Raporteissa ei pitäisi olla mitään nykyisen tietosuojalainsäädännön mukaan piilotettavia tietoja.

Majanto sanoo Vanvaryssa olevan hyvä tieto siitä, mitä raportit pitävät sisällään.

– Olemme lukeneet satoja rakennusten kuntoraportteja.

Vihreä valtuustoryhmä jätti maanantaina aloitteen, jossa vaaditaan kaupunkia luopumaan käsittelymaksun perimisestä rakennusten kuntoraportteja tilaavilta.

Kaupunki ei voi vihreiden mukaan yksipuolisesti määritellä, että kaupungin koostamat sisäilmatiedotteet ja kuntoraporttien koosteet ovat riittävä julkisesti saatavilla oleva aineisto. Maksujen perimisen katsotaan myös asettavan kuntalaiset epätasa-arvoiseen asemaan.

Rakennusten kuntoa koskevan tiedon on oltava mahdollisimman kattavasti julkisesti saatavilla, vihreät toteaa.

– On vaikea nähdä, miten avoimuus toteutuu tilanteessa, jossa kuntalainen tai vanhempainyhdistys joutuu maksamaan saadakseen käyttöönsä rakennuksen kuntotiedot, valtuutettu Anniina Kostilainen (vihr.) toteaa tiedotteessa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen myönsi helmikuussa Vantaan Sanomille, että sisäilmatutkimusten tietojen piilottamisessa on tehty virheitä. Tietojen mustaamisessa ei ole Viljasen mukaan tehty riittävää oikeudellista arviota.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut