Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö: Rokotusten kohdentaminen vieraskielisten asuinalueille ei ole järkevää

Pitäisikö niiden asuinalueiden asukkaat rokottaa ensin, joissa on eniten koronatartuntoja? Katja Luoma
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö ei pidä järkevänä, että rokotusjärjestystä muutettaisiin siten, että rokotuksia kohdennettaisiin tiettyihin kaupunginosiin.

– Vaikutus voi olla myös vääränlainen. Rokottaminen voi luoda turvallisuuden tunteen, jolloin ei enää huolehdita terveysturvallisuudesta, Aronkytö sanoo.

Kaikki eivät myöskään ota rokotusta.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen esitti perjantaina, että ikäihmisten rokotusten jälkeen rokotuksia kohdennettaisiin vieraskielisten suosimille asuinalueille pääkaupunkiseudulla. Kaikki näillä alueilla asuvat saisivat rokotteen.

Tuomisen ehdotuksen taustalla on tieto siitä, että tartuntoja on pääkaupunkiseudulla eniten niillä alueilla, joissa asuu paljon vieraskielisiä ihmisiä. Asiasta kertoi Iltalehti.

Vieraskieliset ovat yliedustettuina myös sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden keskuudessa.

Koronatilanne on nyt pahin Husin mittaushistoriassa – Koronatartunnat kasvavat nyt aivan kaikissa ikäryhmissä, teho-osastolla kuolee yhä suurempi osa potilaista

Vantaalla koronatartunnan saaneista lähes puolet puhuvat jotain muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään. Vieraskielisten osuus Vantaan koko väestöstä on noin viidesosa.

Koronatartuntojen määrä on yliedustettuna vieraskielisillä, sillä he asuvat keskimäärin ahtaammin kuin kantaväestö ja toimivat usein ammateissa, joissa ei voi jäädä etätöihin. Heillä voi olal myös kielellisiä haasteita ymmärtää kulloinkin vallitsevia ohjeita ja rajoituksia.

Vantaalla vieraskielisten tartunnoissa korostuvat virolaisten työntekijöiden tartunnat. Tautitilanne on jo pidemmän aikaan ollut Virossa huomattavasti pahempi kuin Suomessa.

Lähes puolet Vantaan tartunnoista vieraskielisillä – Keikkatyöläisten osuus korostuu

Vantaa on alkuvuoden ajan kantanut kyseenalaista titteliä maan koronapääkaupunkina.

Ilmaantuvuusluku on ollut jo viikkoja maan korkein. Uusia tartuntoja todetaan noin satakunta päivässä.

Koronarokotusjärjestyksestä ja sen mahdollisista muutoksista päättää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tilojen sululle tulossa jatkoa pääkaupunkiseudulle – Koronanyrkki pitää nykyiset koronarajoitukset voimassa maaliskuun loppuun

Kävitkö viime viikonloppuna Koivukylän Citymarketissa tai kuntosaleilla Pakkalassa tai Kivistössä? – Koronalle altistuminen on mahdollista

Maskipakko tulossa kaikkiin lähijuniin ja busseihin – päätöstä valmistellaan jo ylihuomiseksi

Koulu- ja päiväkotialtistumisia taas yli tuhat Vantaalla – Kytöpuiston oppilaista puolet karanteenissa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut