Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuden SM-kullan sulkapalloilija Airi Mikkelä ei haikaile peliuransa perään vaan toteuttaa innolla muita haaveitaan – "Lopettaminen on yksi suurimmista saavutuksistani"

Tokion olympialaisten piti olla sulkapalloilija Airi Mikkelän kilpauran huipennus ja päätepiste. Hänellä oli rankingin perusteella paikka kisoihin, jotka oli määrä pitää viime kesänä. Mutta korona siirsi kisoja vuodella.

Mikkelä ei jäänyt odottamaan ensi kesää. Elokuussa hän ilmoitti lopettamisestaan.

– En ollut olympiakarsintojen alkaessakaan varma, jaksanko enää satsata. Odotin niin paljon urheilu-uran jälkeistä elämää muine haaveineni, Mikkelä kertoo.

– Olisi ollut virhe lopettaa silloin, kun se fiilis tuli ensimmäisen kerran. Nyt voin jopa sanoa, että lopettaminen on ehdottomasti yksi suurimmista saavutuksistani. Kaikki on sujunut niin hyvin. Monelle urheilijallehan lopettaminen on todella rankka paikka. Minä työstin asiaa pari vuotta ja olin sitten siihen täysin valmis.

Runsas viikko sitten Mikkelä palkittiin Vantaan liikuntagaalassa urheilu-urastaan.

– Ihanaa, että kotikaupunkini muistaa ja arvostaa, Mikkelä kiittelee.

Nykyään hän asuu tosin Helsingissä, mutta asui Vantaan Rajakylässä parikymppiseksi asti, kunnes lähti viideksi vuodeksi Tanskaan harjoittelemaan ja opiskelemaan.

– Sieltä palattuani asuin pari vuotta Kaivokselassa ennen Helsinkiin muuttoa.

Lue myös: Vantaan vuoden urheilija on jääpalloilija Tuomas Määttä – katso tästä Vantaan liikuntagaalan kaikki palkitut

Ensi kuussa 28 vuotta täyttävä Mikkelä ei lopettanut sen vuoksi, että kesäolympialaiset siirtyivät vuodella.

– Lopetin siitä huolimatta, hän korostaa.

– Minulla oli valmiit suunnitelmat siirtyä elämässäni seuraavaan vaiheeseen. Pidin niistä kiinni.

Mikkelä aloitti kauppatieteiden opinnot Tanskassa ja on jatkanut niitä etänä.

– Kandin tutkinto pitäisi saada kesäkuussa purkkiin. Syksyllä on tavoitteena päästä aloittamaan maisteriopintoja.

Sulkapallon Mikkelä aloitti kahdeksanvuotiaana.

– Östersundoms IF:n treenihallille oli lyhyt matka. Mutta lapsille ja nuorille tärkeintä on, että harrastuksen parissa on kivaa ja että ympärillä on kivaa porukkaa. Minulla oli.

Airi Mikkelä on yhä faktisesti lajin paras suomalaisnainen. Nella Nyqvist lienee kilpailevista naisista paras, mutta Mikkelä on viime kesästä asti säännöllisesti sparrannut tuota 14-vuotiasta superlupausta ja voittaa vielä toistaiseksi useammin kuin Nyqvist.

– Itse en ollut 14-vuotiaana läheskään yhtä hyvä, tunnustaa Mikkelä, joka käy yhä pelaamassa pari kolme kertaa viikossa.

– Kun opiskelen täysipäiväisesti, on tärkeä saada liikuntaa, ja tykkään edelleen sulkapallosta tosi paljon.

Valmentajaksi Mikkelä ei haikaile.

– Ehkä jotain pientä, esimerkiksi leirivalmennusta, voisin tehdä.

Sulkapallon jälkeen Mikkelän suurin intohimo on neulominen.

– Viime aikoina olen neulonut tosi paljon. Koronatilanteen vuoksi en varmaankaan ole ainoa.

Mikkelä oli lähellä päästä jo vuoden 2016 olympialaisiin, mutta silloin paikan vei viimeisten karsintojen perusteella Nanna Vainio, vaikka Mikkelä oli ollut pitkään niskan päällä.

– Koko pienen ikäni olen haaveillut olympialaisista ja tehnyt hirveästi töitä sen eteen. Näiden olympialaisten siirtyminen oli iso pala purtavaksi. Tuntui, että petän sen pikku-Airin, joka 13-vuotiaana juoksi kesällä yksikseen intervalleja.

Mikkelän paras muisto kilpauraltaan ei ole mikään yksittäinen turnaus eikä ottelu tai voitettu mestaruus.

– Vaan kaikki ne ihmiset, joita olen tavannut, sillä sosiaalisuus on minulle tärkeää. Hieno muisto on myös ne viisi vuotta Tanskassa. Se aika kasvatti ja muokkasi minua paljon ihmisenä.

Lue myös:

Jos Tokion olympiapaikat jaettaisiin nyt, vantaalainen sulkapalloilija Airi Mikkelä saisi nousta kisakoneeseen – "Hyvältä näyttää, takana ei ole kovin montaa uhkaajaa"