Koronajäljittäjä soittaa tuntemattomasta numerosta – Vantaalla pappikin tarttuu luuriin 

Vantaan tartunnanjäljitystä tehdään ympäri kaupunkia muun muassa Tikkurilan keskustassa. Tartunnanjäljityksen päällikkö on Pinja Reikko. Tiina Örn
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Oppilaitospappi Hanna Vuollo työskentelee normaalisti Tikkurilan Laurean ja Myyrmäen Metropolian ammattikorkeakouluissa. Nyt hän tekee jäljitystyötä vapaaehtoisena Vantaan kaupungilla.

Jäljitystyössä hän on soittanut niille, joille on jo soitettu ensimmäinen puhelu ja ilmoitettu altistumisesta.

Toinen soittaja varmistaa karanteeniajat, kartoittaa oireet ja neuvoo tarpeen vaatiessa testiin sekä antaa ohjeet sairauspäivärahan hakemiseen.

– Jos testi on positiivinen, karanteeni muuttuu eristykseksi, Vuollo toteaa.

Karanteeni- ja eristysmääräyksestä saa todistuksen.

Lue myös: Koronatilanne on nyt pahin Husin mittaushistoriassa – Koronatartunnat kasvavat nyt aivan kaikissa ikäryhmissä, teho-osastolla kuolee yhä suurempi osa potilaista

Vuollo soittaa tuntemattomasta numerosta ja puheluihin on vastannut myös moni vieraskielinen, kuten venäjän-, puolan-, viron- ja arabiankielinen henkilö. Jos englannilla ei pärjätä, silloin tarvitaan tulkkia. Se tapahtuu tulkkisovelluksen avulla.

– Se toimii helposti ja hyvin nopeasti.

Vuollo pitää jäljitykseen liittyvää työtä mielenkiintoisena. Hän pystyy tekemään sitä nyt poikkeusaikana oman työnsä ohella.

– Siitä on hyötyä, että on ammattikuuntelija.

Hänellä on myös fysioterapeutin koulutus.

Vantaan jäljitys on ollut ruuhkautunut jo pidemmän aikaa, kun tartuntamäärät ovat kasvaneet. Kaupunki tiedusteli Vantaan seurakunnilta jäljitysapua viime marraskuussa ja ensimmäiset jäljittäjät aloittivat jo joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Seurakuntatyön johtaja Kirsi Rantala kertoo, että maaliskuun aikana seurakunnilta ja yhteisestä seurakuntatyöstä jäljityksessä on 32 ”ihmisten kohtaamisen ammattilaista”. He ovat muun muassa pappeja, diakoneja, nuorisotyöntekijöitä ja lastenohjaajia.

– Vaikka olemmekin innovoineet uudenlaisia toimintatapoja, koronarajoitukset estävät meitä osittain tekemästä perustoimintoja, joten voimme irrottaa väkeä jäljitykseen.

– Tämä on mielekäs tapa olla talkoissa ja jatkamme hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa, Rantala sanoo.

Seurakunnat ovat varanneet jäljitysresurssia huhtikuun alkuun saakka.

Lue myös: Jäljitys ja influenssarokotukset vievät hoitajien työaikaa pahenevassa koronatilanteessa – Aronkytö: "Henkilöstötilanne on vaikea"

Seurakuntien vapaaehtoisten lisäksi Vantaan jäljitysapuna on SPR:n vapaaehtoisia. Näiden molempien vapaaehtoisryhmien jäljitystyö on nyt kahden viikon tauolla. Se johtuu muun muassa siitä, että toimintoja järjestellään uudelleen ja että kaupungin kuntoutusyksiköstä saatiin iso resurssi, kertoo tartunnanjäljityksen palvelupäällikkö Pinja Reikko.

Puolustusvoimien kymmenen työntekijän parin viikon pesti päättyi tällä viikolla.

Vantaalla on nyt jäljittäjiä yhteensä 100–125, joista osa tekee osa-aikaista jäljitystyötä. Valtaosa jäljittäjistä on kaupungin työntekijöitä. Jäljitykseen on myös palkattu työntekijöitä ja hankittu keikkatyöläisiä.

Jäljitys

Jono lyhenee päivällä ja pitenee yöllä

Vantaan koronajäljitys painii kasvavan tartuntamäärän ja sen mukana tulevan altistuneiden joukon kanssa. Terveyspalveluiden johtaja (va.) Eila Koivunen toteaa, että jäljitysjonon purkaminen on ”osoittautunut erittäin haasteelliseksi”, koska altistuneita tulee koko ajan lisää.

– Tartunnan saaneiden kontaktointi saadaan kohtuullisesti hoidetuksi päivän mittaan, mutta valitettavasti yön aikana määrä taas lisääntyy.

Altistuneiden määrä on pysynyt noin tuhannessa.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut