Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Koronajäljittäjä soittaa tuntemattomasta numerosta – Vantaalla pappikin tarttuu luuriin 

Oppilaitospappi Hanna Vuollo työskentelee normaalisti Tikkurilan Laurean ja Myyrmäen Metropolian ammattikorkeakouluissa. Nyt hän tekee jäljitystyötä vapaaehtoisena Vantaan kaupungilla.

Jäljitystyössä hän on soittanut niille, joille on jo soitettu ensimmäinen puhelu ja ilmoitettu altistumisesta.

Toinen soittaja varmistaa karanteeniajat, kartoittaa oireet ja neuvoo tarpeen vaatiessa testiin sekä antaa ohjeet sairauspäivärahan hakemiseen.

– Jos testi on positiivinen, karanteeni muuttuu eristykseksi, Vuollo toteaa.

Karanteeni- ja eristysmääräyksestä saa todistuksen.

Lue myös: Koronatilanne on nyt pahin Husin mittaushistoriassa – Koronatartunnat kasvavat nyt aivan kaikissa ikäryhmissä, teho-osastolla kuolee yhä suurempi osa potilaista

Vuollo soittaa tuntemattomasta numerosta ja puheluihin on vastannut myös moni vieraskielinen, kuten venäjän-, puolan-, viron- ja arabiankielinen henkilö. Jos englannilla ei pärjätä, silloin tarvitaan tulkkia. Se tapahtuu tulkkisovelluksen avulla.

– Se toimii helposti ja hyvin nopeasti.

Vuollo pitää jäljitykseen liittyvää työtä mielenkiintoisena. Hän pystyy tekemään sitä nyt poikkeusaikana oman työnsä ohella.

– Siitä on hyötyä, että on ammattikuuntelija.

Hänellä on myös fysioterapeutin koulutus.

Vantaan jäljitys on ollut ruuhkautunut jo pidemmän aikaa, kun tartuntamäärät ovat kasvaneet. Kaupunki tiedusteli Vantaan seurakunnilta jäljitysapua viime marraskuussa ja ensimmäiset jäljittäjät aloittivat jo joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Seurakuntatyön johtaja Kirsi Rantala kertoo, että maaliskuun aikana seurakunnilta ja yhteisestä seurakuntatyöstä jäljityksessä on 32 ”ihmisten kohtaamisen ammattilaista”. He ovat muun muassa pappeja, diakoneja, nuorisotyöntekijöitä ja lastenohjaajia.

– Vaikka olemmekin innovoineet uudenlaisia toimintatapoja, koronarajoitukset estävät meitä osittain tekemästä perustoimintoja, joten voimme irrottaa väkeä jäljitykseen.

– Tämä on mielekäs tapa olla talkoissa ja jatkamme hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa, Rantala sanoo.

Seurakunnat ovat varanneet jäljitysresurssia huhtikuun alkuun saakka.

Lue myös: Jäljitys ja influenssarokotukset vievät hoitajien työaikaa pahenevassa koronatilanteessa – Aronkytö: "Henkilöstötilanne on vaikea"

Seurakuntien vapaaehtoisten lisäksi Vantaan jäljitysapuna on SPR:n vapaaehtoisia. Näiden molempien vapaaehtoisryhmien jäljitystyö on nyt kahden viikon tauolla. Se johtuu muun muassa siitä, että toimintoja järjestellään uudelleen ja että kaupungin kuntoutusyksiköstä saatiin iso resurssi, kertoo tartunnanjäljityksen palvelupäällikkö Pinja Reikko.

Puolustusvoimien kymmenen työntekijän parin viikon pesti päättyi tällä viikolla.

Vantaalla on nyt jäljittäjiä yhteensä 100–125, joista osa tekee osa-aikaista jäljitystyötä. Valtaosa jäljittäjistä on kaupungin työntekijöitä. Jäljitykseen on myös palkattu työntekijöitä ja hankittu keikkatyöläisiä.