Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyvät ensi tiistaina 16. maaliskuuta. Ensimmäisenä suoritetaan äidinkielen ja kirjallisuuden koe.

Vantaan kaupungin kuudessa lukiossa kevään kirjoituksiin osallistuu yhteensä 1 674 kirjoittajaa, kertoo toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki. Osa kirjoittajista on arvosanojen uusijoita.

Koronavirustilanteen vuoksi kirjoittajat joudutaan sijoittamaan eri puolille koulutiloja, jotta uudet, aiempaa tiukemmat turvavälimääräykset toteutuvat.

– Hajautetaan niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi Tikkurilan lukiossa, jossa on tiistaina yli 400 kirjoittajaa, otetaan ruokasalinkin tilat käyttöön, Ranki mainitsee.

Se on mahdollista, koska 1–2-luokkalaiset ja kymppiluokkalaiset ovat etäopetuksessa. Myös koulujen liikuntasaleja, auditorioita ja isoja luokkia valjastetaan kirjoittajien käyttöön.

Kokeeseen osallistujia on ohjeistettu jo aiemmin pitämään omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia ja kokeiden välipäivinä. Kokelaille on vahva maskisuositus.

Kun kokeeseen osallistujia on paljon ja heidät pitää sijoittaa hajautetusti, myös valvojia voidaan tarvita enemmän. Ranki kertoo, että opetusvirastoon on tullut toiveita, että muutamana päivänä tarvittaisiin apua valvonnassa ja sitä myös tarjotaan.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat torstaina 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeella. Perjantaina on toinen äidinkielen ja kirjallisuuden (suomi ja ruotsi) koe.

Seuraavalla viikolla testataan osaaminen muun muassa matematiikassa (lyhyt ja pitkä oppimäärä) ja sitä seuraavalla tiedot maantieteessä sekä yhteiskuntaopissa.

Ylioppilaskirjoitukset päättyvät saamen äidinkielen kokeeseen 7. huhtikuuta ja tutkintotulokset lähetetään lukioille 18. toukokuuta.

Tämän kevään ylioppilastutkinto on jo kolmas kerta poikkeusoloissa koronatilanteen vuoksi.