Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yo-kokeisiin osallistuvien koronatestit käsitellään nopeasti, lupaa Hus – Näin karanteenissa olevien abiturienttien tulisi toimia

Karanteenissa olevien ylioppilaskokeisiin osallistuvien abiturienttien koronatestit käsitellään nopeasti, lupaa Hus.

Karanteenissa olevan abin on mahdollista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan osallistua ylioppilaskokeeseen, jos hän on täysin oireeton ja jos edellisenä päivänä otetun koronatestin tulos on negatiivinen.

Jos koronatestauksessa on ruuhkaa, Hus käsittelee ensisijaisesti abiturienttien testit, kertoo toimialajohtaja Petri Haapalahti Hus Diagnostiikkakeskuksesta.

Abit saavat testin tuloksen tekstiviestillä.

Hus ja alueen kunnat ovat tehneet tarkennetut ohjeet siitä, miten abin tulee toimia, jotta voi karanteenista huolimatta osallistua kokeisiin.

Ensinnäkin opiskelijan tulee kertoa kunnan tartunnanjäljitykseen olevansa abiturientti. Tämän jälkeen kunnan tartuntatautiyksikkö on abiturientin luvalla yhteydessä kouluun. Jos abi koulun arvion perusteella voi osallistua kokeeseen, kunnan tartuntatautiyksikkö selvittää karanteenin ajalle osuvat koepäivät ja laatii lähetteet sekä varaa näytteenottoajan edeltävien päivien aamuksi.

Abin pitäisi käydä näytteenotossa ennen kello 10 aamulla ja kertoa paikan päällä olevansa abi.

Koepäivän aamuna kunnan tartuntatautiyksikkö soittaa altistuneelle ja tarkistaa mahdolliset oireet. Testitulos tarkistetaan tietojärjestelmästä. Jos abi saa koronan oireita, hän ei voi osallistua kirjoituksiin, vaikka testin tulos olisi negatiivinen. Tartuntatautiyksikkö soittaa myös rehtorille ja varmistaa, osallistuuko henkilö kirjoituksiin.

Jos abi on ollut koko karanteeniajan täysin oireeton ja häneltä on karanteeniaikana otettu vähintään kaksi negatiivista näytettä, joista tuorein aikaisintaan karanteenin viidenneksi viimeisenä päivänä, karanteeni puretaan ja abi voi osallistua kirjoituksiin normaalisti noudattaen edelleen yleisiä varotoimia. Näitä ovat kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö, hyvä käsihygienia ja turvavälit.

Hus huomauttaa, että karanteenissa olevien lisäksi myös muiden abien on hakeuduttava testiin välittömästi, jos oireita ilmenee. Aika tulisi varata itse osoitteessa koronabotti.hus.fi tai puhelimitse.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 16. maaliskuuta äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella sekä suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeella. Torstaina urakka jatkuu vieraan kielen kokeella ja toinen äidinkielen koe on vuorossa perjantaina.