Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopistoilta tiukat ohjeet valintakokeisiin: Korona-altistus vie osallistumismahdollisuuden, lähikontakteja kannattaisi välttää kaksi viikkoa ennen koetta

Yliopistojen valintakokeisiin osallistuvien pitäisi välttää lähikontakteja kahden viikon ajan ennen kokeita ja niiden ajan, suosittelee Suomen yliopistojen rehtorineuvoston Unifi.

Jos hakijalla on koronatartunta tai koronan oireita tai hän on koronakaranteenissa, hän ei voi osallistua valintakokeeseen. Valintakoe menee siinä tapauksessa tältä vuodelta ohi, sillä toista mahdollisuutta ei tänä keväänä järjestetä.

Päätös koskee sekä terveysviranomaisen asettamia että omaehtoisia karanteeneja . Unifi muistuttaa, että karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi tulla seurauksia.

Yliopistojen järjestetään paikan päällä kevään ja kesän aikana. Myös ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe järjestetään paikan päällä, mutta koepäiviä on lisätty kahdeksaan.

Unifi uskoo, että kokeiden järjestäminen fyysisesti läsnä on turvallista tänään maanantaina julkaistuin turvajärjestelyin.

– Olemme arvioineet, että fyysisten valintakoetilaisuuksien järjestäminen on näissä olosuhteissa paras tapa toteuttaa oikeudenmukaiset opiskelijavalinnat. Olemme valmistautuneet valintojen toteuttamiseen huolellisesti ja katsoneet, että kokeet voidaan toteuttaa tarkoin turvajärjestelyin. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että jokainen kantaa vastuunsa ja tulee paikan päälle vain terveenä ja turvallisuusohjeita noudattaen, toteaa tiedotteessa Unifin opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Petri Suomala.

Kokeet järjestetään kampuksilla ja muissa valvotuissa tiloissa. Kokeiden toteutustapaa muutetaan Unifin mukaan vain, jos viranomaismääräykset edellyttävät sitä.

Hakijoiden tulisi Unifin mukaan tutustua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yleisiin koronavirusohjeisiin ja yliopistojen tänään maanantaina julkaisemiin ohjeisiin.

Kokeisiin saapumiseen tulee ohjeiden mukaan varata riittävästi aikaa. Yliopistot muistuttavat, että matkustamisessa pitää noudattaa viranomaisen voimassa olevia ohjeita.

Koealueella pitää olla hyvissä ajoin ennen kokeen alkamista, koska turvallisuusjärjestelyt vievät aikaa. Odotusajan voi joutua olemaan ulkona, joten vallitseviin sääolosuhteisiin pitäisi varautua. Jos paikalle saapuu myöhässä, kokeeseen ei voi osallistua.

Kokeisiin matkustaessa ja koealueella on pidettävä kahden metrin turvavälit. Turhaa oleskelua ja kanssakäymistä muiden kokeeseen osallistuvien kanssa tulee välttää.

Kokeessa on maskinkäyttöpakko. Yliopistot tarjoavat maskin kaikille hakijoille, mutta myös omaa voi käyttää, kunhan se täyttää voimassa olevat suositukset. Maski on puettava ja ulkona.

Jos hakija ei terveydellisistä syistä voi käyttää maskia, hänen tulee olla etukäteen yhteydessä yliopiston hakijapalveluihin. Maskittomat hakijat, jotka eivät ole olleet etukäteen yhteydessä, ohjataan maskittomille varattuun tilaan.

Maskia pitää käyttää koko kokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja. Mukana saa olla yksi korkillinen juomapullo.

Koronatilanteen vuoksi eväät ovat sallittuja vain yli neljä tuntia kestävissä kokeissa. Poikkeus sääntöön ovat esimerkiksi diabeetikot ja ne, joille on myönnetty yksilölliset järjestelyt.

Kun hakija on tehnyt kokeen, hänen tulee poistua koepaikalta heti. Paikan päällä ei saa odottaa muita hakijoita tai jutella heidän kanssaan.