Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sää ei tällä viikolla osaa päättää, onko talvi vai kevät – Pääsiäisviikolla voi olla tiedossa ratkaiseva käänne

Sää ei tällä viikolla tunnu tietävän, ollako talvinen vai keväinen. Sääviikko jakautuu Forecan sääblogin mukaan kolmeen erilaiseen osaan.

Viikko on alkanut plussasäässä lähes joka puolella Suomea, mutta viikon puolivälissä talvi kiristää taas hetkellisesti otettaan, vain luovuttaakseen lämmölle. Sunnuntaina Suomeen levinnyt sadealue pysyy alkuviikosta seuranamme, mutta se heikkenee ja aurinkoakin voi näkyä.

Forecan sääblogin mukaan lämpötilat romahtavat reilusti keskiviikosta perjantaihin ja talvi tuntuu jämähtävän Suomen päälle. Aivan etelärannikolla elohopea ei kuitenkaan välttämättä painu kovinkaan paljon nollan alapuolelle tai se saattaa yltää jopa vähän plussalle.

Viikonloppuna tulee kuitenkin täyskäännös, kun lämmin föhntuuli alkaa puhaltaa ja lämpötilat lähtevät jyrkkään nousuun. Lämpötila voi nousta Forecan mukaan jopa 7–8 asteeseen.

Sää on viikonloppuna tuulista, mutta aurinko ja korkea lämpötila lämmittävät.

Forecan mukaan föhntuulen vaikutus alkaa näkyä Suomessa kunnolla vasta sunnuntaina.

Meteorologinen kevät ei ole Forecan mukaan alkanut vielä missään ja lämpimän viikonlopun jälkeen ensi viikko voi olla taas viileä.

Pidemmän aikavälin perjantaina julkistettu ennuste povaa säähän pysyvämpää käännettä pääsiäisviikolle. On Forecan mukaan mahdollista, että ylimmät lämpötilat kohoavat pääsiäisviikolla jo selvästi plussalle.

– Vastaavassa tilanteessa aurinkoisessa korkeapainesäässä on huhtikuun alussa mitattu jo 10 asteen päivälämpötiloja, mutta vastaavasti öisin voi olla vielä pakkasta, kirjoittaa blogissa meteorologi Markus Mäntykannas.

Mäntykannaksen mukaan vaikuttaa siltä, että huhtikuu myös jatkuisi tavanomaista poutaisempana ja mahdollisesti lämpimämpänäkin.

Tämä voi tarkoittaa, että kevät alkaisi Suomessa ajoissa ja etenisi etelässä ripeästi. Mäntykannas mainitsee kuitenkin ikävän sivuvaikutuksen: edessä voi olla hankala siitepölykevät.

Pitkän ajan sääennusteet ovat varsinkin Suomen korkeudella kuitenkin varsin epävarmoja ja niitä on pidettävä suuntaa-antavina.