Hus on huolissaan naisista: Syöpäoireista ei hakeuduta korona-aikana gynekologille entiseen malliin – Näistä oireista pitäisi lähteä lääkäriin

Lääkärille pitäisi korona-aikanakin hakeutua, jos ilmaantuu outoja viittaavia oireita. Usva Torkki / Arkisto

Minna Harmaala

Husin Naistenklinikalla on saatu purettua gynekologisten syöpien leikkausjonoa, joka syntyi loppusyksystä ja alkuvuodesta koronavirusepidemian vuoksi.

Helmikuussa 85 prosenttia pääsi leikkaukseen kolmen viikon kuluessa lähetteestä, kun luku marraskuussa oli vain 17 prosenttia. Tavoite on, että gynekologiset syövät leikattaisiin 2–3 viikon sisällä lähetteestä.

Lähetteiden määrä on kuitenkin helmikuussa vähentynyt, mikä on herättänyt huolta siitä, hakeutuvatko gynekologiseen syöpään viittaavista oireista kärsivät hoitoon riittävästi. Sama ilmiö oli näkyvissä viime keväänä, kun koronapandemia iski. Syksyllä lähetteiden määrä puolestaan nousi.

– Syksyllä vaikutti myös siltä, että leikkaamissamme syövissä oli enemmän laajalle levinneitä tapauksia, kertoo tiedotteessa Husin naistentautien leikkauslinjan vs. osastonylilääkäri Anna Kanerva Naistenklinikalta.

Gynekologisiin syöpiin kuten kohdunrunkosyöpään, munasarjasyöpään ja ulkosynnytinsyöpään sairastuu vuosittain liki 1 900 suomalaista.

Anna Kanerva kehottaa Husin tiedotteessa naisia hakeutumaan lääkärin vastaanotolle matalalla kynnyksellä, jos näihin syöpiin viittaavia oireita ilmaantuu. Sairastumisen todennäköisyys nousee naisen ikääntyessä.

– Oireita voivat olla esimerkiksi vatsakipu ja turvotus, verinen vuoto, virtsaamisen tihentyminen, suolen toiminnan äkilliset muutokset, poikkeava laihtuminen tai väsyminen. Ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan.”

Vuonna 2020 Husin Naistenklinikalla leikattiin noin 900 gynekologista syöpää tai syöpäepäilyä. Naistenklinikalla leikataan vuosittain noin 200 todennettua kohdunrunkosyöpää, 100–120 munasarjan, munanjohtimen ja vatsakalvon syöpää, 25–35 kohdunkaulansyöpää ja 25–40 ulkosynnytinsyöpää. Määrittelemättömiä gynekologisia syöpiä leikataan vuosittain 35–40.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut