Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen koirakauppiaan kotoa löytyi 26 salakuljetettua koiraa hirvittävässä kunnossa – Törkeä eläinsuojelurikos nyt käräjillä

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään tiistaina aamulla käsitellä tapausta, jossa helsinkiläisen naisen epäillään tuoneen Virosta laittomasti Suomeen koiria ja pitäneen niitä epäinhimillisissä oloissa asunnossaan myyntitarkoituksessa.

Koiria löytyi naisen asunnosta 26. Neljä niistä oli niin huonossa kunnossa, että ne jouduttiin välittömästi lopettamaan.

Kaikki koirat olivat laihoja, osa jopa nälkiintyneitä ja osa myös sairaita. Syytteen mukaan useilla naisen hallusta löytyneillä koirilla on ollut korvatulehdusta, vuotoa silmistä sekä irtoamattomia poistoa vaatineita maitohampaita, jotka ovat muun muassa ahtauttaneet leukaa, aiheuttaneet virheellisen purennan sekä aiheuttaneet tulehdusta ja kipua.

Nainen piti koiria asunnossaan ahtaissa ja pimeissä oloissa eikä ulkoiluttanut niitä. Koiria oli muun muassa pidetty suljettuna häkkiin, kantokoppaan ja WC-tilaan.

Koirat elivät oman ulosteensa ja virtsansa keskellä. Eritteet ovat syytteen mukaan muun muassa ärsyttäneet koirien ihoa ja tassujen pohjia, ja voimakas ammoniakin haju on ärsyttänyt koirien silmiä ja hengitysteitä.

Koirien pitotapa toi naiselle syytteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Naista epäillään myös salakuljetuksesta, sillä koirat oli tuotu laittomasti Virosta. Pääosa koirista oli syytteen mukaan alun perin peräisin Venäjältä.

Naisen epäillään tuoneen Suomeen noin 30 koiraa usealla eri tuontikerralla. Syytteen mukaan tarkoitus on ollut myydä koirat eteenpäin Suomessa.

Koirien tuontiasiakirjat ovat syytteen mukaan olleet puutteelliset. Koirilta on puuttunut muun muassa virallisia traces-terveystodistuksia, selvityksiä lähtöpaikasta, EU-rajaeläinlääkärin rajatarkastuksista tai tuloasiakirjoista sekä terveystodistuksista ja heisimatolääkityksestä.

Salakuljetetut koirat on määrätty lopetettaviksi.

Naisen epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tammikuun 2018 ja tammikuun 2019 välillä.