Koronan massatestaus rajoilla alkaa jo tällä viikolla – Joukkopäätösten teko oli sittenkin koko ajan mahdollista

Aluehallintovirastot (avi) alkaa antaa maahantulijoiden koronatestauksesta massapäätöksiä jo tällä viikolla Etelä-Suomessa, avi tiedottaa.

Aiemmin avi on linjannut, että nykylaki ei mahdollista useamman kuin yhden ihmisten määräämistä testiin, mutta linja on nyt muuttunut. Syynä tähän on perustuslakivaliokunnan arvio, että nykylainsäädäntökin mahdollistaa joukkotarkastukset.

Aiemmin aluehallintovirastot ovat toimineet sosiaali- ja terveysministeriön (STM) helmikuussa 2021 antaman ohjauskirjeen ja sen oikeudellisen arvioinnin mukaisesti. Tämän arvion lähtökohtana on ollut testauksen vapaaehtoisuus. Siksi avi on tulkinnut, että tartuntatautilain mukaiseen terveystarkastukseen määräämisen pitäisi olla yksilökohtainen päätös.

STM:n maaliskuisessa ohjauskirjeen ohjeistus tukee avin mukaan sen uutta tulkintaa.

Massatestauspäätösten puuttumisesta huolimatta maahantulijat on avin mukaan testattu varsin kattavasti. Avi on ohjeistanut kuntia varmistamaan jokaisen maahantulijan osallistumisen, ellei tällä oli luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä. Jos joku on kieltäytynyt, kunta on voinut pyytää avilta yksilöllistä määräystä. Lain mukaan kunnat vastaavat terveystarkastuksista rajoilla.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut