Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivistön keskusta kasvaa kohti Lapinkylää – 30 vuoden kuluttua radanvarressa voi asua 45 000 vantaalaista

Tulevaisuus: Lähikauppoja on nyt kaksi, ja kun koko keskusta on rakentunut, niitä olisi 15.

Vaikka Kivistön keskusta voi näyttää jo hyvinkin täydeltä, se on vasta alkua alueen suunnitelmille, jotka ulottuvat vuoteen 2050 saakka.

– Nykyinen on murto-osa siitä, mitä on suunniteltu kaavarungossa, sanoo aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala Vantaan kaupungilta.

Kivistön kasvu suuntautuu jatkossa pääasiassa kehäradan ja Kvartsiraitin suuntaisesti kohti itää, Lapinkylään. Kivistöstä ja Lapinkylästä on tarkoitus muodostaa yksi yhtenäinen keskusta. Myös Kivistön vanhempaa kyläkeskittymää aiotaan tiivistää ja kytkeä se Keimolantien kautta Kivistön keskustaan.

Pääajatuksena on, että asuntojen ja palveluiden rakentaminen keskittyy Kivistön ydinkeskustan ja vielä rakentamattoman Lapinkylän aseman läheisyyteen, kilometrin säteellä niistä. Asemien väli on runsaan kilometrin.

– Palvelut olisi ripoteltu ketjumaisesti asemien väliin, mahdollisimman lähelle käyttäjiä, Kujala kuvailee.

Se mahdollistaa myös sen, että liikkumismuotona voidaan painottaa kävelyä ja pyöräilyä. Uimahallia ja maauimalaa on kaavailtu Lapinkylän aseman koillispuolelle.

Kivistöstä on tarkoitus tehdä jotain muuta kuin se nyt on.

Kivistön keskustan asukasmäärä kasvaisi nykyisestä noin 8 000:sta 45 000:een.

– Kun lähikauppoja on nyt kaksi, 30 vuoden kuluttua koko keskustan rakennuttua niitä olisi 15. Päiväkoteja on nyt seitsemän ja tulevaisuudessa 30.

Lapinkylän aseman paikka on kehäradan ja Riipiläntien risteyskohdassa. HSL:n mukaan asukkaita tarvitaan lähiympäristöön 10 000, jotta asema kannattaa ottaa käyttöön.

– Lapinkylän asemakortteleina suunnitellaan noin seitsemän korttelia, joihin sisältyy asema. Asemakaavoituksen on tarkoitus käynnistyä ensi vuonna ja tavoitteena on, että kaava valmistuisi vuoteen -25 mennessä.

Juna kulkee Lapinkylän asemalla maantasossa.

– Asemakompleksia on alustavasti pohdittu radan päälle vähän niin kuin Tikkurilassa, jossa laitureille kuljetaan asemasillan kautta.

Alueen vehreyttä vaalitaan Kujalan mukaan siten, että kaikki asemakaavoitettavat puistoalueet pyritään säilyttämään mahdollisimman luonnonmukaisina. Uudet viherkeitaat, leikki-, koira- ja liikuntapuistot, rakennetaan pysäköintilaitosten ja muiden yleisten rakennusten katoille.

– Asemakaavoitettavilla puistoalueilla kaadetaan metsää niin vähän kuin mahdollista. Lähimetsät säilytetään ja niihin pääse helposti vaikka laavulle lastenrattailla.

Lue myös: Kivistön keskusta laajenee jättikorttelilla – asuntoja jopa 1 600

Kivistön keskusta laajenee radanvarressa

Kaavarungot tehdään yleissuunnitelmaksi asemakaavoitusta ohjeistamaan ja Kivistön keskustan kaavarunko päivittää vuoden 2011 Marja-Vantaan ydinkeskustan asemakaavan luonnoksen.

Asukkaat ovat osallistuneet kaavarungon suunnitteluun työpajoissa.

Kaavarunkoon liittyvässä manifestiosuudessa mainitaan tavoitteita, kuten että jokaisesta ikkunasta näkyy puu. Kun se ei toteudu nykyisessäkään tilanteessa, niin miten se on mahdollista tulevaisuudessa?

– Kivistöstä on tarkoitus tehdä jotain muuta kuin se nyt on, Kujala vastaa.

– Kaavarunko on superkunnianhimoinen ja se edellyttää, että kaikkiin vaiheisiin sitoudutaan. Päätökset tehdään tänään, vaikka kokonaisuuden tavoitevuosi on 2050.

Kivistön kaavarungosta päättää kaupunginhallitus maaliskuun lopussa.

Lue myös: Nyt se on varmaa: Lidl ja S-market Kivistön palvelukeskukseen

Vantaankoskentie suljetaan liikenteeltä Kivistön keskustan tuntumassa – Uusi tie valmis lokakuussa

Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa

Vuokra-asujien määrä lisääntyi kahdella vantaalaisalueella Suomen kärkitahtia – ”Emme ole tekemässä Vantaasta vain vuokra-asujien kaupunkia”