Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supo tunnisti eduskuntaa kybervakoilleen ryhmän – Ryhmä yhdistetty Kiinaan

Suojelupoliisi tietää nyt, kuka hyökkäsi eduskunnan tietojärjestelmiin viime vuonna. Kyseessä oli Supon mukaan kybervakoiluryhmä APT31, joka useiden verkkolähteiden mukaan yhdistetään Kiinan valtioon.

Eduskunta tiedotti tapauksesta joulukuun lopussa 2020.

Eduskunta sai Supolta tietoja hyökkäyksestä ja sen omien selvitysten mukaan tunkeutuja pääsi järjestelmään. Supo arvioi törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttyneen ja antoi tapauksesta tiedon Keskusrikospoliisille (KRP).

– Esitutkinnassa selvitetään kytköksiä APT31-toimijaan. Tarkempia yksityiskohtia esitutkinnassa selvinneiden seikkojen sisällöstä emme kuitenkaan voi kertoa, sillä poliisin tutkinta asiassa jatkuu edelleen. Esitutkinnassa selvitetään muun muassa teon motiivia. Yhtenä vaihtoehtona on yhä se, että tietomurron avulla on ollut tarkoitus hankkia tietoa vieraan valtion hyödyksi tai vahingoittaa Suomea, sanoo tiedotteessa rikosylikomisario Tero Muurman Keskusrikospoliisista.

KRP kertoo tehneensä tutkinnassa viranomaisyhteistyötä kansainvälisesti ja kansallisesti muun muassa Suojelupoliisin kanssa.

– Rikoksen kohteena olleille henkilöille tilanne on ikävä ja kohteena olleen instituution luonteen vuoksi kyseinen tapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen. Maailmalla vastaavia tekoja tulee kuitenkin ilmi aina silloin tällöin, joten tästä näkökulmasta tarkasteltuna tapaus ei ole ainutlaatuinen, Muurman sanoo tiedotteessaa.

KRP tutkii asiaa epäiltynä törkeänä tietomurtona, törkeänä vakoiluna ja törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena.

Pandemiavuosi 2020 oli Supon mukaan myös poikkeuksellisen intensiivisten kybervakoiluoperaatioiden vuosi sekä Suomessa että Euroopassa.