Kuka nimen takana? – Vantaan kaupunginmuseolle kerrotun muistitiedon mukaan Korson Kulomäessä on sijainnut Anderssonin mäki.

Tunnetko paikan nimeltä Anderssonin mäki? Muistitiedon mukaan tällainen paikka on sijainnut Korson Kulomäessä, Kiirunapolun ja Haikaratien kupeessa.

Mutta mistä paikan nimi juontuu?

Kymmenisen vuotta sitten eräs kaupunkilainen otti yhteyttä Vantaan kaupunginmuseoon, jotta muistitieto tästä ”Anderssonin mäestä” ei joutuisi hukkaan. Hän lähetti käsin piirretyn havainnekuvan paikalla sijainneesta rakennelmasta.

Hänen isänsä oli 1930–40-luvun taitteessa ostanut mökkitontin, jolta löytyi maakuoppa ja kaksi kivipengerrystä, kattona tasainen kallio.

Myöhemmin selvisi, että siinä oli ollut sodanaikainen vaatimaton tykkiasema.

Aikalaisten kertoman mukaan tätä tykkikuoppaa olisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1920–30-luvulla käytetty asumuksena.

Tämänkaltaisia tykkiasemia tai muita maahan kaivettuja poteroita on Vantaallakin ollut varmasti useita, samoin kuin erilaisia köyhän kansanosan joko tilapäisiä tai pysyviä asumuksia.

Viralliseen historiankirjoitukseen näiden ihmisten tarinat harvemmin kuitenkaan päätyvät. Kansan suussa ja perimätietoina tai kuten tässä, paikannimenä, ne jäävät silti elämään.

Mutta mistä Anderssonin mäki siis on saanut nimensä?

Paikalla oli jäänteitä mustuneista liesikivistä, joitakin lasinpalasia ja naisen rintakoru, joka tutkimuksissa todettiin rahallisesti arvottomaksi. Löytyi myös kuparinen kyltti, jossa luki nimi Andersson.

Muita johtolankoja ei ollut, ja nämä vähäisetkin esineet ovat aikojen saatossa hävinneet. Kuka oli Andersson?

Tarina ei kerro.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut