Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entisestä Tuomelan koulusta tuli kulttuuritalo – osuuskunta on tekemässä sopimuksen kaupungin kanssa

Tilat: Kulttuurituomelassa toimii jo useita kulttuurialan yrittäjiä.

Huoneistopinta-alaltaan lähes 1 700-neliöinen, 1930-luvun alussa valmistunut Tuomelan koulu on muuttunut kulttuuritoimijoiden tyyssijaksi, Kulttuurituomelaksi. Hämeenkylän koulu käytti rakennusta väistötilana viime kesäkuuhun asti.

Rakennuksessa toimii tällä hetkellä muun muassa valokuvaajia, muusikko, nukketeatteritaiteilija ja kirpputori. Ne vuokraavat tilojaan toistaiseksi Vantaan kaupungilta. Jatkossa on tarkoitus, että tilavuokrauksesta huolehtii Osuuskunta Vantaan Tilajakomo, joka ylläpitää Kulttuurituomelaa.

Eniten, eli noin 20 prosenttia, tiloista on Länsi-Vantaan musiikkiopistolla, joka on toiminut koulussa jo vuosia. Musiikkiopisto ja sen rehtori Pauliina Okkonen oli myös voimakkaasti ajamassa tilojen saamista paikallisten yhdistysten ja pienyrittäjien käyttöön.

– Meillä oli huoli, että voimmeko jatkaa siellä, Okkonen sanoo.

Opistolla on noin 500 oppilasta ja olisi ollut iso työ etsiä uusia tiloja lähiseudulta.

Vantaan kaupunki oli jo vuokraamassa koulukiinteistöä ulkomaiselle jälleenvuokrausta harjoittavalle yritykselle viime kesänä. Se olisi huolehtinut myös välttämättömistä korjauksista ja kunnossapitokustannuksista.

Lopulta paikallisten ihmisten vastustus ja teknisen lautakunnan luottamushenkilöiden päätös kariuttivat suunnitelman. Koulukiinteistöön haluttiin paikallinen toimija, syntyi Kulttuurituomela-hanke.

Ennen o suuskunnan ja kaupungin välistä vuokrasopimuksen allekirjoitusta tarvitaan verohallinnon ohjeistusta arvonlisäverokäytännöstä. Hankkeen neuvonantajana toiminut Petteri Niskanen Myyrmäki-liikkeestä selittää, että ohjauksella haetaan verottajan kantaa, saako kaupunki vuokrata kohteen verollisena osuuskunnalle, jos osa osuuskunnan vuokralaisista ei ole arvonlisäverovelvollisia, kuten nyt on. Ja miten osuuskunnan tulee tässä tapauksessa käsitellä arvonlisäveroja.

Vaihtoehtona on, että kaupunki maksaa takaisin perusparannuksiin kohdistuvien arvonlisäverovähennysten laskennallisen osuuden.

Päärakennuksen vesikatto peruskorjattiin noin 300 000 eurolla vuonna 2019.

– Koulun ei ollut tarkoitus jäädä kaupungin omaan käyttöön. Käytön jatkuessa remonttitarpeita syntyy, mutta niihin ei toistaiseksi ole varattu määrärahoja, sanoo Vantaan tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius.

Kaupunginhallitus päätti 2016, että Lounais-Vantaan kouluverkkoratkaisut tehdään, kun Hämeenkylän ja Rajatorpan uudet koulut ovat valmistuneet ja uusi väestöennuste saadaan kesällä 2021. Sen pohjalta valmistellaan päätösesitys Lounais-Vantaan kouluverkosta vuoden 2021 lopulla. Siihen kuuluu Tuomelan koulurakennuksen käyttötarpeen arviointi.

Juttua korjattu 22.3. klo 11.29. Tuomela on ollut koulukäytössä vielä viime kesäkuussa, toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin. Lisäksi jutun loppuun on lisätty kaupunginhallituksen päätös vuodelta 2016.