Vantaan Sanomien vaalikone on auki – löydä oma ehdokkaasi

Vaalikoneessa vastataan erilaisiin väittämiin. Sieltä äänestäjä voi hakea myös ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan. Hanna Marjanen

Sanna Inkinen 

Vantaan Sanomien vaalikone on nyt auki. Vaalikoneen uutuusominaisuus on se, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

– Vantaalle muuttaa joka vuosi tuhansia uusia ihmisiä, ja he eivät välttämättä tunne paikallisia ehdokkaita, saati nykyvaltuutettuja, kovin hyvin. Postinumerohaku on yksi ominaisuus, jonka avulla voi löytää sopivan ehdokkaan vaikka omilta kotikulmilta, Vantaan Sanomien päätoimittaja Mia Lindström sanoo.

– Koimme, että tämä on hyvää yleisön palvelua, toteaa sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä.

Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.

Lue myös: Vaalikone on nuorille käyttöliittymä koko vaaleihin, eikä vain ihan nuorille – "Puhutaan konsoli- ja Commodore-sukupolvista"

Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020.

Vantaan Sanomissa vaalikoneeseen sopivia paikallisia kysymyksiä saivat ehdottaa myös lukijat. Ehdotuksia tuli runsaasti.

– Teimme yhteistyötä myös paikallisten opiskelijoiden kanssa nuorille suunnattuja kysymyksiä pohtiessamme, Lindström kertoo.

– Vastattavina on kymmenen täysin paikallista ja toiset kymmenen hieman yleisempää väitettä, hän lisää.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve ehdokkaiden vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, hän hymähtää.

Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa.

Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 kirja Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista.

Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla.

Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.

Vaalikone

Auki vaalien yli

Kuntavaalikone löytyy osoitteesta www.vantaansanomat.fi/vaalikone ja on auki vielä vaalipäivän 13.6. jälkeenkin

20 väittämätyyppistä kysymystä, joihin vastataan asteikolla "täysin samaa mieltä" – "täysin eri mieltä"

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut