Päihteet näkyvät katukuvassa – Kysely paljastaa paikat, joissa vantaalaiset pelkäävät

Päihteidenkäyttöä ja sen luomaa turvattomuutta selvittäneeseen kyselyyn vastasi viime syksynä 1 380 vantaalaista.

Verkkokyselyllä haluttiin tietoa siitä, miten vantaalaiset havainnoivat päihteiden käyttöä omalla asuinalueellaan. Samalla kysyttiin turvattomuuden kokemuksista. Vastaajat saivat kertoa myös, miten turvallisuutta voitaisiin Vantaalla lisätä ja miten päihteiden käyttöä voitaisiin vähentää.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kokee, että omalla asuinalueella käytetään liian paljon päihteitä.

Päihteiden käytön koetaan lisäävän turvattomuutta ja erityisen turvattomiksi paikoiksi koetaan asemien seudut, ostoskeskusten edustat sekä vanhat ostoskeskukset.

– Samat paikat on mainittu vastauksissa myös aiempina vuosina, toteaa ehkäisevän päihdetyön yksikön erityissosiaaliohjaaja Kati Tervo.

Turvattomiksi asemanseuduiksi vastauksissa mainittiin usein Korso, Myyrmäki ja Tikkurila. Turvattomuutta koetaan myös busseissa ja junissa.

Tervo mainitsee, ettei pelko ole läsnä vain ilta- ja yöaikaan. Tietyt paikat Vantaalla koetaan pelottaviksi myös päivällä. Niitä ovat muun muassa jo aiemmin mainitut asemanseudut.

Ikäryhmistä turvattomuutta kokevat kyselyn mukaan eniten nuoret aikuiset.

Vastaukset viestivät myös siitä, ettei päihteiden käyttöä oteta riittävän matalalla kynnyksellä puheeksi eri palveluissa.

Peräti 41 prosenttia vastaajista eli yli 550 kyselyyn vastannutta vantaalaista oli huolissaan läheisensä päihteiden käytöstä.

– Olemme jo päättäneet, että puheeksi ottamisesta järjestetään henkilökunnalle Vantaalla lisää koulutusta.

Vastauksia käytetään kaupungilla hyväksi.

– Viimeksi kysely osaltaan vaikutti siihen, että julkisiin tiloihin tuli riskijäteroskiksia neuloille ja ruiskuille, Tervo sanoo.

Myös tällä kertaa moni vastaajista kertoi neula- ja ruiskuhavainnoistaan. Riskijäteroskiksia lisätään Tervon mukaan entisestään ja niiden sijoittelusta käytetään hyödyksi kyselyn vastauksia.

Yleisesti vantaalaiset toivoivat enemmän jalkautuvaa ja etsivää työtä, poliisin ja vartijoiden näkyvyyden lisäämistä sekä helpompaa hoitoon pääsyä.

Tällä kertaa päihdetilannekyselyyn saatiin ennätysmäärä vastauksia, puolet enemmän kuin vuonna 2018.

Tuoreet tulokset

Päihdekysely

Päihdetilannekyselyyn vastanneilla oli lähes yhtä paljon havaintoja huumeiden kuin alkoholin käytöstä Vantaalla.

Vastaajista 27 prosenttia oli havainnut kannabiksen käyttöä ja noin joka viides oli havainnut muiden huumausaineiden käyttöä. Alaikäisten kohdalla suurin osa päihdehavainnoista koski tupakointia ja alkoholinkäyttöä.

Läheisen alkoholinkäyttö aiheutti huolta 41 prosentille vastaajista. Läheisen tupakoinnista oli huolestunut 28 prosenttia vastaajista. Läheisen runsas internetin käyttö huolestutti joka neljättä vastaajaa.

Kyselyyn vastasi 1380 vantaalaista. Vastaajista 84 prosenttia oli naisia, 15 prosenttia miehiä ja muita yksi prosentti.

Eniten vastauksia saatiin 31–45-vuotiailta ja vähiten yli 61-vuotiailta. Alueista eniten vastauksia saatiin Korsosta, Myyrmäestä ja Vapaalasta/Rajatorpasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut