Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marja Auroma, 71, on työssään houkutellut ja tsempannut vantaalaisia liikkumaan – ansiokas ura toi tunnustuksen Vantaan liikuntagaalassa

Urheilu: Marja Auroma palkittiin maaliskuun alussa Vantaan liikuntagaalassa elämäntyöstään vantaalaisen liikunnan hyväksi.

Korsolainen Marja Auroma ei hevin saa ikäistään lenkkiseuraa. Ihmekös tuo: 71-vuotias entinen kilpahiihtäjä ja -juoksija hiihtää ja sauvakävelee parin kolmen tunnin rupeamia ja juoksee 5–10 kilometrin lenkkejä.

– On mahtava tunne, kun pitkän lenkin jälkeen rupeaa palautumaan väsymyksen tilasta, Auroma sanoo.

Hän sai maaliskuun alussa Vantaan liikuntagaalassa Elämäntyö-palkinnon yli 30-vuotisesta uurastuksestaan vantaalaisen liikunnan ja urheilun eteen.

– Tunteet nousivat pintaan. Koen sen merkittäväksi tunnustukseksi työstäni.

Auroma on itse sekä henkisesti että fyysisesti mitä parhain esimerkki koko elämänmittaisen liikunnan myönteisestä vaikutuksesta.

– Liikunta ja urheilu ovat antaneet minulle virtaa. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun olen pysynyt terveenä ja minulla on ollut mahdollisuus edistää liikunnallisia asioita – ja samalla pitää omasta kunnostani huolta.

Anttolasta Länsi-Savosta syntyisin olevan Auroma muutti Helsinkiin jo 16-vuotiaana. Itähelsinkiläisyyden myötä Auroman ensimmäiseksi seuraksi tuli Puotinkylän Valtti, sitten Helsingin Poliisi-Voimailijat.

Vantaan liikuntayhdistyksen palvelukseen Auroma tuli vuonna 1989, jo nelisen vuotta ennen kuin hänestä tuli vantaalainen. Liikuntayhdistys on vantaalaisten urheiluseurojen ”kattojärjestö”, jolla on ollut Vantaan kaupungin kanssa yhteistyösopimus.

Vantaan kaupungin palveluksessa Auroma oli viimeiset työvuotensa, koko 2010-luvun. Eläkeiän saavuttaminen ei ollut Auromalle riittävä peruste vetäytyä työelämästä. Sen hetki oli vasta vuosi sitten keväällä.

Vantaan liikuntayhdistyksessä Auroma oli kehittämässä ja käynnistämässä useita hankkeita, muun muassa Korson Liikunta-apteekki -toimintaa sekä Liikunta-Suomi-projektia. Isosti hänellä on ollut Vantaalla näppinsä pelissä myös Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelmassa.

Erittäin tärkeä vantaalainen projekti on ollut 2011 käynnistynyt, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Vantaan kaupungin yhdessä rahoittama Sporttia kaikille -hanke. Se laajensi vantaalaisten harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia tarjoamalla edullista tai maksutonta, kaikille avointa toimintaa matalalla kynnyksellä.

Hanke päättyi vuosi sitten, mutta vuonna 2017 perustettu Sporttia kaikille -yhdistys jatkaa toimintaansa. Yhdistys palkittiin vastikään Vantaan liikuntagaalassa Vuoden liikuttajana.

– Panostin Sporttia kaikille -hankkeeseen paljon ja nyt iloitsen, että toiminta jatkuu, vaikka hanke on päättynyt, Auroma sanoo.

– On ollut palkitsevaa nähdä niiden ihmisten into ja riemu, joiden liikkumisen Sporttia kaikille -toiminta on mahdollistanut.

Marja Auroma oli 40 vuotta sitten maastohiihdossa Suomen naisten kärkinimiä uransa kohokohtana Lake Placidin olympialaiset 1980.

– Se oli monen vuoden tavoite ja lapsuuden unelma.

Olympialaisissa Auroma kilpaili henkilökohtaisessa viiden kilometrin kisassa sekä 4x5 kilometrin viestissä. Sijoitukset olivat 25:s ja viides. Auroman tavoitteena olivat vielä vuoden 1982 MM-kisat Oslossa, mutta sairastelu romutti suunnitelmat. Lahdessa 1978 hän silti ehti kokemaan numerolappu rinnassa MM-kisatkin.

Pitkänmatkanjuoksu oli aina hiihdon ohella Auroman kisarepertuaarissa. Vuonna 1987 hän juoksi Helsinki City Marathonin aikaan 2.52,17, mikä on kohtuullisen kova suoritus.

– Finlandia-hiihdonkin hiihdin monena vuonna enkä mennyt sinnekään koskaan valmistautumattomana. Harjoittelin aina tavoitteellisesti.

Marja Auroma katseli tietysti silmä kovana äskeisiä MM-hiihtoja. Ei ole vaikea arvata, että etenkin naisten viestipronssi lämmitti ja liikutti.

– Yllätykset ovat aina superupeita, ja oli todella hienoa, että Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu oli mukana viestijoukkueessa, sanoo viimeisten kilpavuosiensa seuran VHS:n vapaaehtoistoiminnassa yhä mukana oleva Auroma.