Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kysely: Yli kolmannes katselee jo sähköllä kulkevaa autoa – hybridi madaltaa hankinnan kynnystä

Yli kolmannes suomalaisista aikoo hankkia seuraavaksi autokseen ladattavan hybridin tai täyssähköauton. Kuitenkin huomattava osa ajaa tai ajaisi ladattavalla hybridilläkin lähinnä bensan tai dieselin voimin.

Yli puolet eli 56 prosenttia ei ole harkinnutkaan ladattavan hybridin tai täyssähkön hankkimista.

Tiedot selviävät Tori.fi:ssä maaliskuussa tehdystä kyselystä.

Joka kymmenes vastaaja aikoo hankkia seuraavaksi autokseen täyssähköauton. Ja liki joka neljäs, 23 prosenttia, aikoo hankkia seuraavaksi ladattavan hybridin.

– Yhteensä kolmasosa suomalaisista aikoo hankkia seuraavaksi autokseen ensisijaisesti sähköllä kulkevan auton. Se ennakoi isoa muutos lähitulevaisuudessa, sillä tällä hetkellä suomalaisesta henkilöautokannasta on ladattavia hybridejä 1,66 prosenttia ja täyssähköautoja 0,35 prosenttia, Tori.fi:n autojohtaja Jenni Tuomisto kertoo tiedotteessa.

Kyselyn mukaan 40 prosenttia vastaajista ajaa tai ajaisi ladattavalla hybridilläkin lähinnä bensan tai dieselin voimin. Heille sähkö on vain hyvä lisä. Tällöin polttoaineenkulutus voi nousta jopa korkeammaksi kuin se olisi pelkän polttomoottorin autolla ajaessa.

– Ladattavien hybridien merkittävin hyöty saattaa loppujen lopuksi olla se, että ne totuttavat autoilijat sähköön. Kynnys ladattavan hybridin hankkimiseen on huomattavasti matalampi kuin suora siirtyminen bensasta tai dieselistä täyssähköön, toteaa Tuomisto.

Hän lisää, että vain viidennes uskoo, että saattaisi palata ladattavasta hybridistä takaisin pelkkään polttomoottoriin.

– Ladattava hybridi on porttituote.

Autokauppa on painokkaasti käytettyjen autojen kauppaa. Uusien, eli kunakin vuonna käyttöön rekisteröityjen, autojen osuus koko henkilöautokannasta on vaihdellut viime vuosina 3,5 ja 4,5 prosentin välillä.

Ladattavien hybridien ja täyssähköjen yleistymistä hidastaa se, että niitä on tarjolla käytettynä verrattain vähän.

– Nyt on tulossa käytettyjen sähköautojen myyjän markkinat. Tämänhetkinen kapea tarjonta on luonnollista, koska sähkö on käyttövoimana yhä tuoreehko ilmiö, mutta kysyntä näyttää olevan ripeässä kasvussa, Tuomisto sanoo.

Tori.fi:n kyselyyn vastasi 1 164 henkilöä, joista 58 prosenttia on miehiä. Tori Autot on Suomen suurimpia käytettyjen autojen kauppoja.