Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivystykseen vievistä lääkkeiden haittavaikutuksista suurin osa on vakavia – nämä lääkkeet ovat kärjessä

Verenvuodot ovat suurin haittavaikutus, mitä lääkkeiden käytöstä aiheutuu. Nämä vaikutukset ovat enimmäkseen ennalta tunnettuja, kuten verenhyytymisen estoon käytetyn lääkkeen aiheuttama verenvuoto.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa lääkkeiden haittavaikutuksen vuoksi päivystykseen päätyvistä tapauksista on vakavia.

Päivystyskäyntien syytä on tutkittu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus) kuuluvassa Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Vuonna 2018 lähes joka kymmenes päivystyskäynti johtui lääkkeen aiheuttamasta haittavaikutuksesta.

Meilahden päivystyksessä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lääkkeen aiheuttamista päivystystapauksista suurin osa, 92 prosenttia, oli vakavia.

Tutkijat arvelevat, että lievät haittavaikutustapahtumat hoidetaan muualla kuin yliopistosairaalan päivystyksessä, kertoo Hus tiedotteessa.

Suurin osa lääkehaittatapahtumista oli lääkkeiden tunnettujen haittavaikutusten aiheuttamia, kuten verenhyytymisen estoon käytetyn lääkkeen aiheuttama verenvuoto.

Verenhyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden ohella myös solunsalpaajat erottuivat selvästi muista lääkeryhmistä, joista kolmantena olivat opioidit ja neljäntenä elimistön puolustuskykyyn vaikuttavat lääkkeet.

Yksittäisistä lääkkeistä tavallisimmat olivat verenhyytymiseen vaikuttava varfariini ja asetyylisalisyylihappo, jotka aiheuttivat erilaisia verenvuotoja.

Haittavaikutuksen kohteena oli joka kolmannessa tapauksessa maha-suolistokanava. Tavallisin tapahtuma oli verenvuoto suoliston alueella.

Kaikkien 125 lääkehaittatapauksen joukosta vain kaksi johti kuolemaan. Molemmat kuolemantapaukset aiheutuivat varfariinin käytöstä ja sen aiheuttamasta kallon sisäisestä verenvuodosta.

Vakavat tapaukset olivat kuitenkin enemmistönä ja vain 8 prosenttia tapauksista oli lieviä.

Haittoja oli yli 50-vuotiaille keskimääräistä enemmän. Suhteellisesti eniten niitä oli 80-90 -vuotiaiden ikäluokassa.

Suurin osa tapauksista oli verenhyytymisen estoon käytetyn lääkkeen aiheuttama verenvuoto tai solunsalpaajan käyttöön liittyvä verisolujen, kuten valkosolujen vähyys.

– Näiden haittavaikutusten riski on hyväksyttävä, sillä jos lääkitystä ei aloitettaisi ollenkaan, kuolisi potilas taustalla olevaan sairauteen, sanoo osastonylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto tiedotteessa.

Meilahden päivystyksessä oli vuoden 2018 jälkipuoliskolla noin 16 000 käyntiä, joista tutkimukseen otettiin satunnaisotantana 1 600 käyntiä.

Meilahden päivystys vastaa sisätautien, kirurgian, neurologian ja keuhkosairauksien alojen erikoissairaanhoitoa vaativista potilaista. Myös suurin osa syöpää sairastavien päivystyskäynneistä tehdään Meilahden sairaalaan.