Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakannassa voi nyt asioida myös toisen aikuisen puolesta – valtuutettu voi uusia reseptejä ja katsoa tutkimusten tuloksia

Omakannassa voi nyt asioida myös toisen aikuisen puolesta. Kelan mukaan ominaisuus on toivottu ja mahdollistaa Omakannan entistä monipuolisemman käytön.

Kela toteaa monien arjen helpottuvan, kun Omakannassa voi tarkastella toisen täysi-ikäisen henkilön terveystietoja.

Valtuuden voi antaa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle Suomi.fi-verkkopalvelussa. Samalla valtuudella voi asioida myös monissa muissa terveydenhuollon asiointikanavissa.

Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on.

– Valtuutettu voi esimerkiksi uusia reseptejä ja käydä katsomassa laboratoriotutkimuksen tulokset, Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos kertoo tiedotteessa.

Valtuutettu ei voi kuitenkaan käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja.

Vaikka kansalaiset ikäihmisiä myöten ovat omaksuneet Omakannan käytön laajasti, on monia tilanteita, joissa toisen puolesta asiointia tarvitaan.

– Hyvin iäkäs tai sairastunut ihminen voi tarvita apua. Joillekin digipalvelujen käyttäminen voi yleisesti olla vaikeaa. Silloin voi olla järkevää, että joku toinen asioi henkilön puolesta, Holmroos arvioi.

Edunvalvojat eivät toistaiseksi voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa.

Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä, kuten verkkopankkitunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissäkin tapauksissa.

Samalla valtuudella voi hoitaa myös muita terveysasioita

Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta Suomi.fi:n Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä varaamaan toisen puolesta aikoja terveydenhuoltoon.

Ne, joilla tämä valtuus jo on, pääsevät asioimaan automaattisesti toisen henkilön puolesta Omakannassa. Halutessaan valtuuden voi poistaa Suomi.fi-verkkopalvelussa, Kela tiedottaa.