Vantaa ennen ja nyt: Koivuhaasta ostetun talon kaupanpäällisinä tuli komea sarja tuokkosia

Tuokkoset ovat pysyneet käyttökelpoisina oikein säilytettynä useita vuosia. Vantaan kaupunginmuseon tuokkosissa näkyy joitakin käytönjälkiä. Vantaan kaupunginmuseo/Stella Karlsson

Päivi Yli-Karhula

Koivun tuohesta valmistettu matalalaitainen rasia eli tuokkonen, tuohinen, rove tai ropponen on monikäyttöinen astia.

Tuokkosissa on säilytetty monenlaisia elintarvikkeita, mutta myös tervaa tai sitä on käytetty äyskärinä. Tuokkonen tunnetaan nykyisin parhaiten mämmiastiana, joten se liitetään kiinteästi pääsiäiseen.

Mämmiastiana tuokkonen onkin mitä parhain, sillä se kestää paitsi mämmin kosteuden, myös paistamisen uunissa. Tuokkosesta irtoaa myös omanlaista makua ja se pitää mämmin pehmeänä pitkään.

Nykyisinkin teolliset mämmit myydään perinteistä tuokkosta jäljittelevissä pahviastioissa.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on komea sarja tuokkosia. Ne on otettu talteen Koivuhaasta talosta, jonka Vantaan kaupunki osti talon omistajien perikunnalta 1990-luvulla.

Koivuhaan tuokkoset ovat hyväkuntoisia ja vähänkäytetyn näköisiä. Lievätkö talon asukkaat olleet kotitekoisen mämmin ystäviä ja hyviä astioita on ajateltu käytettävän vielä uudestaan.

Tuohi irtoaa koivusta parhaiten tuohikuun aikana eli noin neljän viikon ajan juhannuksen molemmin puolin. Tuolloin irrotettu tuohi oli myös helpoiten käsiteltävää. Tuohen irrottamiseen on aina kysyttävä maanomistajan lupa.

Valmistettaessa suorakulman muotoisen tuohilevyn reunat taitetaan sisäänpäin ja kulmien taitokset käännetään lyhyemmän sivun päätyyn. Taitokset kiinnitetään joko kärjistään terävillä puupuikoilla kuten museon tuokkosissa tai taipuisalla vitsalla solmimalla.

Imellytetty ruismallaspuuro annosteltiin tuokkosiin ja kypsennettiin useita tunteja lempeässä lämmössä uunissa hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.

Valmis mämmi on käynyt erityisen hyvin pitkänperjantain ateriaksi, joka oli niin pyhä, että ruokaakaan ei sopinut lämmittää. Mämmi syötiin kylmänä vaikka päretikulla suoraan tuokkosesta tai leivän päälle levitettynä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut