Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Lahdenväylän suunnan bussilinjojen 721 ja 731 pääteasema Helsingissä on Rautatientorin sijaan Hakaniemi ensi syysliikenteen alkaessa. Alun perin uuden pääteaseman piti olla Kalasatamassa, mutta sen bussiterminaalia ei voida vielä ottaa käyttöön.

– Kalasataman alueella rakentaminen on vielä niin pahasti kesken, että sen alle ei kannata viedä busseja, perustelee HSL:n joukkoliikenteen toimintaedellytyksistä vastaava ryhmäpäällikkö Veera Laiterä.

Linjat 721 ja 731 ajavat Vantaalta uudelle väliaikaiselle päätepysäkilleen Hakaniemeen ”ensimmäiset vuodet”, sanoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Jussi Saarinen.

– Kunnes Kalasataman järjestelyt on saatu siihen kuntoon, että sinne päästään sujuvasti liikennöimään.

Hakaniemeen saakka alkaa ajaa syksyllä myös 711, jonka Tikkurilasta lähtevä reitti pitenee Kuusikosta Helsinkiin. Senkin pääteasema on tulevaisuudessa Kalasatama.

Lahdenväylän katkaistavista linjoista 738 siirrettiin Kalasatamaan jo aiemmin ja se jatkaa liikennöintiään sinne myös syksyllä.

Linjojen 711, 721 ja 731 pääteasema on Hakaniemen torikadulla.

– Hakaniemestä ovat siirtymässä pois linja 51 muiden järjestelyjen vuoksi ja 617, joka siirtyy liikennöimään Rautatientorilta, Saarinen kertoo.

Muutoksiin on tullut aiemminkin lykkäyksiä.

Lue myös: Ojangon bussivarikon rakentaminen voi alkaa – KHO:lta ei tullut valituslupaa

Päätepysäkkimuutokset liittyvät Lahdenväylän linjastouudistukseen, jonka HSL:n hallitus hyväksyi 2018. Idealuonnoksena se tuotiin esiin jo 2015.

Matkustajissa vastustusta herättänyttä muutosta perustellaan muun muassa sillä, että Rautatientorilla on ahdasta jo nykyisin ja matkustajamäärien ennustetaan vain kasvavan. Lisäksi matkustajien halutaan käyttävän junia aina silloin, kun se on mahdollista.

Syksyllä myös Vantaan vilkkain bussilinja 562 muuttuu runkolinjaksi 570, joka pysähtyy vain erikseen merkityillä pysäkeillä ja pysäkkiväli on harvempi kuin linjalla 562.

Runkolinjaksi vaihtuminen muuttaa linjan reittiä hieman.

– Pakkalasta Aviapolikseen ajetaan Toisen savun kautta ja kaikki linjan lähdöt ajetaan lentoasemalle asti, Saarinen kertoo.