Pienten lasten koronatartunnat kasvussa Vantaalla – Muuntovirus iskee koko perheeseen

– Pientä kasvavaa trendiä voi olla siinä, että lapset tuovat tartuntoja perheeseen, arvioi Vantaan tartuntatautiylilääkäri Kirsi Valtonen. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö, Minna Harmaala

Lasten koronatartunnat ovat lisääntyneet vuodenvaihteen jälkeen.

Tammikuun lopussa (viikko 3) 0–19-vuotiaiden osuus kaikista positiivisista koronanäytteistä HUSin alueella oli 18 prosenttia. Helmikuun toisella viikolla osuus oli jo 28 prosenttia.

0–9-vuotiaiden koronatartuntoja oli maaliskuun kahdella ensimmäisellä viikolla kaksinkertainen määrä (738) verrattuna helmikuun kahteen ensimmäiseen viikkoon (347). 10–19-vuotiaidenkin tartuntamäärät ovat lähes kaksinkertaisia samalla tarkastelujaksolla.

– Lapset sairastuvat nyt enemmän, sen johtopäätöksen voi ilman muuta tehdä, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista.

Lue lisää: Alle 10-vuotiaiden lasten koronatartunnat kuusinkertaistuivat – Päiväkotilapsi sairastuttaa nyt entistä useammin koko perheen

Sama on havaittu Vantaan tartuntatautiyksikössä. Tartuntatautiylilääkäri Kirsi Valtosella on karkeita lukuja 0–9-vuotiaiden tartuntamäärien kasvusta Vantaalla.

Viime vuonna oli paljon perheitä, joissa vain osa sairastui.

– Joulu-tammikuussa tartuntoja oli ikäluokassa 50–60 kuukaudessa, helmikuussa noin 200 ja maaliskuussa toistaiseksi noin 250.

Kasvua selittää vain osittain yleisen tautitilanteen kehittyminen. Koko Vantaan väestössä tartuntamäärät ovat noin kaksinkertaistuneet vuoden alusta. Miksi lasten osuus on korostunut?

Valtonen nostaa esille yhtenä tekijänä sen, että muuntoviruksen yleistyessä testauskäytäntöjä muutettiin siten, että kaikki päiväkodeissa ja kouluissa joukkoaltistuneet ohjattiin testiin. Oireettomia tapauksia on havaittu aiempaa enemmän. Etenkin lasten keskuudessa tartunta on usein oireeton tai lieväoireinen.

Toinen tekijä on helposti tarttuva muuntovirus. Se näkyy myös perheensisäisissä tartuntamäärissä.

– Muuntovirus käy herkästi läpi koko perheen. Viime vuonna oli paljon perheitä, joissa vain osa sairastui.

Maaliskuun lopulla tartuntojen jäljitys ruuhkautui pahasti Vantaalla ja Helsingissä. Altistuneita tavoitettiin pahimmillaan yli viikon viiveellä. Tämä vaikutti osaltaan tartuntaketjujen etenemiseen myös lasten joukkoaltistumisissa.

Pienempien lasten osuuttaa korostaa sekin, että alkuvuoden aikana tulleet rajoitustoimet ovat kohdistuneet pääasiassa aikuisiin ja nuoriin, eivät pienimpiin lapsiin.

10–19-vuotiaiden osuus kaikista Husin alueen tartunnoista on hienoisesti laskenut viikolla 11, jolloin yläkoulut olivat olleet pari viikkoa etäopetuksessa.

– Pientä kasvavaa trendiä voi olla siinä, että lapset tuovat tartuntoja perheeseen, sanoo Vantaan tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen.

Aiemmin aikuinen toi taudin pääasiallisesti perheeseen.

Samaan hengenvetoon Valtonen toteaa, että alkuperäisen tartuntalähteen selvittäminen on äärimmäisen vaikeaa: onko tartunta saatu koulussa tai päiväkodissa vai lasten kesken vapaa-ajalla vai tuliko tartunta perheenjäseneltä, kuka ylipäätään sairastui ensimmäisenä.

Sekin vaikuttaa, jos lapsen koulusta on lähetetty useita Wilma-viestejä koulun oppilailla todetuista tartunnoista tai jos lapsen koulu on ollut esillä mediassa korona-kouluna.

– Tartunnan saanut kertoo jäljittäjälle epäilevänsä, että tartunta on koulusta, vaikka oma lapsi ei olisi altistuneiden joukossa, eikä tule edes pohtineeksi muita kontaktejaan, Valtonen huomauttaa.

Vantaalla on kuluneen viikon aikana ollut yli 700 karanteenissa päiväkodeissa tai kouluissa todettujen joukkoaltistumisten vuoksi.

Valtonen sanoo, että lähes kaikissa joukkoaltistumisen aiheuttajana on ollut yksi tai kaksi todettua tartuntaa.

Koko epidemian aikana Vantaalla on ollut muutamia tapauksia, joissa samassa koulussa tai päiväkodissa on todettu useita tartuntatapauksia. Tällaisia on ollut Lehtikuusen, Kilterin, Kytöpuiston ja Rekolanmäen kouluissa.

Lapset saavat harvoin vakavan koronavirustaudin. HUSin teho-osastolla ei ole ollut alle 20-vuotiaita ja sairaalahoidossakin viikoittain 0–2 alle 20-vuotiasta.

Pitkittynyttä oireilua sen sijaan on todettu myös lapsilla ja muilla lievästi sairastuneilla.

Kouluissa ja päiväkodeissa altistuneet tavoitetaan 1–3 päivässä

Kun Vantaan jäljityksen ruuhka oli pahimmillaan helmi-maaliskuun vaihteessa, kouluissa ja päiväkodeissa altistuneiden tavoittamisessa saattoi mennä yli viikko ja altistuneet saattoivat levittää virusta.

Useimmissa tapauksissa huoltajat ovat itse olleet yhteydessä päiväkotiin tai kouluun, josta tieto on välitetty altistuneiden lasten huoltajille.

Tällä hetkellä tartuntatautiyksikkö tavoittaa päiväkodeissa ja kouluissa altistuneet 1–3 vuorokauden päästä positiivisesta testituloksesta.

Mikäli tieto tulee useiden päivien viiveellä, johtuu se useimmiten siitä, että altistaja on mennyt testiin viiveellä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut