Vantaalaismies pohtii, onko julkisissa kulkuvälineissä matkustaminen enää turvallista – HSL ja VR: Häiriköinti on saattanut tulla näkyvämmäksi

Ilmiö: Nuorimies kertoo uhkaavista tilanteista, joita hän on kohdannut junassa ja metrossa matkustaessaan.

Tiina Örn

Vantaalaiset kokevat turvattomuutta julkisissa kulkuvälineissä, kertoo kysely, johon vastasi lähes 1 400 vantaalaista. Vantaan Sanomat uutisoi kyselyn tuloksista 24. maaliskuuta.

Toimitukseen yhteyttä ottaneella vantaalaismiehellä on kokemusta siitä, miltä tuntuu joutua uhkailujen kohteeksi julkisissa kulkuvälineissä. Hän liikkuu junalla tai linja-autolla lähes päivittäin.

– Melkein joka kerta matkustaessani junalla tapahtuu jotain. En ole enää varma, onko julkisten kulkuvälineiden käyttö turvallista, Tikkurilassa asuva 19-vuotias mies toteaa.

Uhkaavia tilanteita on hänen mukaansa ollut korona-aikana enemmän kuin aiemmin. Häiriköinti ei aina jää suulliseksi.

– Metrossa tuntematon vanhempi mies meinasi hyökätä kimppuuni. Ensin hän örisi jotain, taputteli käsiään ja sen jälkeen kävi melkein käsiksi.

Häiriöiden määrä ei ole lisääntynyt merkittävästi korona-aikana.

Tilanteen uhkaavuudesta kertoo se, että tikkurilalaismiehen tyttöystävä juoksi pois paikalta.

Häiriökäyttäytymisen uhriksi voi joutua täysin arvaamatta.

– Olin palaamassa töistä ja seisoin hiljaa junan aulassa. Yhtäkkiä mies tuli heiluttamaan palavaa sytkäriä naamani edessä ja sanoi: Halusin vain tarkistaa, et ootko sä hereillä.

Vantaan kaupungin toteuttaman kyselyn mukaan ikäryhmistä turvattomuutta julkisilla paikoilla kokevat eniten nuoret aikuiset. Myös häiriköinnin kohteeksi joutunut nuorimies on sitä mieltä, että jostain syystä juuri nuoret aikuiset tuntuvat usein joutuvan häiriköinnin uhreiksi.

Erityisen huolestuttavana hän pitää sitä, että uhkaavia tilanteita kohtaa myös päivällä.

– Jotenkin ymmärtäisin, jos tuollaista tapahtuisi viikonloppuisin tiettyyn aikaan.

K orona-aika ei ole tilastojen mukaan lisännyt häiriöitä julkisissa kulkuvälineissä pääkaupunkiseudulla, Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) turvallisuusasiantuntija Sami Hulkko n e n kommentoi. Hän kuitenkin myöntää, että ilmiö on saattanut tulla näkyvämmäksi.

– Matkustusmäärät ovat korona-aikana merkittävästi vähentyneet, mutta se osa matkustajista, joka perinteisesti aiheuttaa häiriötilanteita, matkustaa yhtä paljon kuin aiemmin.

Samaa sanoo VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola.

– Häiriöiden määrä ei ole lisääntynyt merkittävästi korona-aikana. Häiriöt saattavat tuntua tavallista näkyvämmiltä, koska junissa on muuten tavallista hiljaisempaa.

Vantaalaismies pohtii, että uhkaavia tilanteita voitaisiin vähentää valvontaa lisäämällä. VR ja HSL eivät kerro tarkkaa tietoa valvontahenkilöstön määrästä tai siitä, onko määrää lisätty koronan aikana.

– Turvallisuustoimet toteutetaan aina tarpeen ja riskien arvioinnin perusteella. Tätä harkintaa olemme käyttäneet myös koronan aikana, VR:n Ahola muotoilee.

Hulkkonen korostaa, että häiriköintitilanteessa voi soittaa aina turvavalvomoon, jonka numero on esillä liikennevälineissä.

– Tietenkään partio ei ole ihan heti paikalla. Kiireellisissä tapauksissa tulee soittaa hätänumeroon.

Ahola lisää, että junissa on esillä VR:n järjestyksenvalvonnan yhteystiedot ja junan kuljettajaan saa tarvittaessa yhteyden junan sos-puhelimella.

– Vaikka itse pääsisi poistumaan turvallisesti junasta, mutta häiriötä aiheuttava matkustaja jää junaan, kannattaa soittaa VR Turvakeskukseen, jotta tieto häiriöstä menee eteenpäin ja siihen voidaan puuttua, Ahola sanoo.

T urvallisuusasiantuntija Hulkkosella on vinkki tilanteisiin, joissa havaitsee kanssamatkustajan joutuvan häiriköinnin uhriksi. Häirikölle hän ei suosittele sanomaan mitään, mutta häiriköinnin kohdetta voi lähestyä.

– Voi mennä ja esittää tuntevansa. Sanoa, että hei muistatko minua ja ryhtyä juttelemaan häiriköijästä välittämättä. Se voi tuoda tukea ja turvaa.

Miten toimia?

Pyri pois tilanteesta

HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen sanoo, että häiriköidyksi tulevan pitää pyrkiä pian pois tilanteesta. Mikäli paikan vaihtaminen ei auta, tulee soittaa turvavalvomon numeroon tai linja-autossa ilmoittaa asiasta kuljettajalle.

VR:n turvallisuuspäällikkö Ahola toteaa, että yleisesti häiriökäytöstilanteissa kannattaa välttää provosoimista ja vaihtaa paikkaa mahdollisuuksien mukaan sellaiseen osastoon, jossa on muitakin matkustajia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut