Selvitys: Aviapolis olisi paras paikka uudelle lukiolle

Lukiopaikkoja tarvitaan lisää, sillä perusopetuksen päättävien ikäluokka kasvaa vuoteen 2028 mennessä noin tuhannella. Marika Lumme
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Virkamiesselvitys pitää Aviapolista parhaimpana sijaintina Vantaan uudelle lukiolle.

– Aviapoliksen alue tulee kasvamaan tulevaisuudessa huomattavasti, jolloin lukiokoulutuksen sijoittaminen alueen ydinkeskustaan ja aseman ja ratikan välittömään läheisyyteen takaa lukion saavutettavuuden parhaiten, selvityksessä todetaan. 

– Alueen laaja ja monipuolinen työpaikka-alue takaa joustavan yhteistyön työelämän kanssa.

Selvitys on tehty kasvatuksen ja oppimisen sekä kaupunkiympäristön toimialojen yhteistyönä ja siinä käsitellään lukioiden lisäksi ammatillisen koulutuksen tilaratkaisuja.

Poliitikot halusivat selvityksen toisen asteen investointihankkeista ennen Tikkurilaan suunnitellun oppimiskampushankkeen esiselvityksen käynnistämistä.

Jokiniemen joutomaille ja pysäköintialueille suunnitellaan "superkampusta" – Päätöksen tekevät uudet valtuutetut

Opetuslautakunta käsitteli selvitystä viime viikon kokouksessaan ja jätti asian pöydälle.

Selvityksessä tarkasteltiin kolmea vaihtoehtoista sijaintia uudelle lukiolle: Aviapolista, Hakunilaa ja Kivistöä. Hakunilassa tarkastelussa oli entisen Hevoshaan koulun tontti.

Virkamiesryhmä päätyi Aviapoliksen kannalle siitäkin huolimatta, että 15–17-vuotiaiden väestön kasvu on Aviapoliksen suuralueella vähäisempää kuin muilla suuralueilla. Ikäluokan kasvu vuosina 2020–2029 on arvioitu seuraavasti: Myyrmäki +278, Tikkurila +230, Hakunila +198, Kivistö +194 ja Aviapolis +72.

Toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki sanoo, että lukiot eivät ole lähipalveluita. Aviapolista puoltaa sen sijainti liikenteellisessä solmukohdassa. Lukion tulisi sijaita enintään 300 metrin päässä asemasta. Pitkällä tähtäimellä kasvava alue palvelisi myös lähialueen lukiolaisia.

Uudisrakennuksen hinnaksi on arvioitu 28 miljoonaa euroa.

Uudisrakennuksen lisäksi Tikkurilan oppimiskampuksen yhteyteen kaavaillaan 300 lukiopaikkaa, jotka olisivat osa Tikkurilan lukiota. Muutamia kymmeniä aloituspaikkoja on mahdollista lisätä Vaskivuoren lukion sekä Martinlaakson lukion tiloihin.

Lukiopaikkojen tarve on selvityksen mukaan ilmeinen, sillä perusopetuksen päättävien ikäluokka kasvaa vuoteen 2029 mennessä reilulla 1 200 nuorella.

Vantaalla on tällä hetkellä verrattain vähän lukiopaikkoja. Lukiopaikka voidaan tarjota 52 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta, kun Helsingissä ja Espoossa aloituspaikkoja on tarjolla noin 60 prosentille ikäluokasta.

Vantaalla toimii tällä hetkellä viisi suomenkielistä päivälukiota ja yksi ruotsinkielinen lukio.

Nykyisten lukioiden tonteilla ei ole selvityksen mukaan laajentumismahdollisuuksia.

Lue lisää:

Vantaa hoputtaa hallitusta tukemaan Aviapoliksen hankkeita – kaupunginjohtaja: tärkeää koko Suomelle

"Aviapolis voisi olla New York keskellä Suomen Amerikkaa"

Vantaa esittää elvytyskohteita yli 700 miljoonalla eurolla

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut