Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko muistanut huoltaa mökkisi tai omakotitalosi kaivon? Likaiset sade- ja sulamisvedet voivat aiheuttaa vatsataudin

Kaivon kunto kannattaa tarkistaa keväisin. Mikäli kaivon rakenne on vaurioitunut, sade-, sulamis- ja tulvavesien mukana kaivoon voi päätyä terveydelle haitallisia epäpuhtauksia.

– Kuluneen talven aikana lunta on ollut runsaasti kaikkialla Suomessa. Kevään eteneminen on jo käynnistynyt ja lähiaikoina lumien sulamisvettä on liikkeellä. Myös runsaiden sateiden aikana vettä liikkuu paljon, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoissuunnittelija Outi Zacheus tiedotteessa.

Kaivo on kunnostettava ja puhdistettava, jos puutteellisen rakenteen takia sade- ja sulamisvesiä pääsee sen sisälle, esimerkiksi kannen raoista.

Myös pieneliöt ja jyrsijät voivat tunkeutua heikkojen kansirakenteiden läpi kaivoon.

Mökkien ja omakotitalojen yksityiset kaivot ovat omistajiensa vastuulla. Edes huolella ja taidolla rakennettu kaivo ei pärjää ilman säännöllistä huoltoa.

THL muistuttaakin, että kaivonomistajien tulisi säännöllisin väliajoin tarkistaa oman kaivonsa kunto ja rakenteet sekä tehdä tarvittavat korjaukset.

Kaivoveden laadun tutkituttaminen kuuluu niin ikään omistajalle. Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, kannattaa veden laatu tarkistaa ja tarvittaessa tutkituttaa paikallislaboratoriossa ennen kuin vettä alkaa juoda tai käyttää ruoanlaittoon. Turvallisella laadulla estetään vatsatauti.

Kannen tulee olla niin tiivis, ettei sadevesi pääse kaivoon sen raoista. Sisälle kannattaa myös kurkistaa. Jos kaivon renkaiden ja putkien läpivientien saumat eivät ole tiiviit tai jos renkaiden välistä puskee sisälle puun juuria, ei kaivo toimi oikein.

Sisärakenteiden tiiviys varmistaa, että vesi päätyy kaivoon oikeaoppisesti ainoastaan pohjan kautta.

Mikäli oma aika ja taidot eivät riitä kaivon kunnostamiseen, kannattaa ottaa yhteys kaivojen kunnostukseen erikoistuneeseen yritykseen, THL neuvoo.

Kaivo kannattaa rakentaa paikkaan, jossa se on mahdollisimman kaukana veden laatua uhkaavista tekijöistä, kuten kiinteistön omasta tai naapurin jätevesijärjestelmästä. Ympäröivän maaperän tulee viettää kaivosta poispäin, jotta sade- ja sulamisvedet eivät kulkeudu kaivoon.

Myös routasuojausten tulee olla kunnossa, etteivät kaivon renkaat pääse liikkumaan.

Kaivoveden poikkeava väri, haju tai maku voivat kertoa veden likaantumisesta, joka pahimmassa tapauksessa voi johtaa vatsatautiin. Sameaa vettä ei tule koskaan käyttää juomavetenä.

Kaivon likaantumisen syy tulee selvittää ja poistaa. Jos likaantumisen syytä ei voida poistaa, voi ainoana vaihtoehtona olla uuden kaivon rakentaminen.

Epäselvissä tilanteissa neuvoja ja ohjeita voi kysyä oman kunnan terveydensuojeluviranomaiselta.