Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Voimisteluseurassa otettu mittava digiloikka – VVS:n palkitun toiminnanjohtajan mukaan etävalmennuksella iso rooli korona-ajan jälkeenkin

Urheilu: Vuoden seuratoimijana Vantaan liikuntagaalassa palkittu Anu Kuusela näkee korona-ajan jälkeisen tulevaisuuden VVS:n vinkkelistä valoisana. Tukevaa pohjaa antaa Myyrmäen urheilupuiston hallihanke.

Vaikka titteli on Vuoden seuratoimija, Anu Kuusela kokee, että valinnassa painoi useamman vuoden työ.

– Sitä paitsi yhdessä tekeminen on seuratoiminnassa tärkein voimavara, vaikka tunnustus onkin osoitettu minulle, Vantaan Voimisteluseurassa toiminnanjohtajana työskentelevä, parin viikon päästä 38 vuotta täyttävä Kuusela korostaa.

Kuusela meni mukaan seuratoimintaan syntymäkaupungissaan Tampereella jo seitsemänvuotiaana.

– Joukkuevoimistelua harrastin kilpatasolla abivuoteeni, 2002, asti. Jo lukiovuosieni alussa aloin valmentaa, ja se vei minut mennessään. Tunsin heti, että valmentaminen on minun juttuni.

Valmentamisen ohella Kuusela opiskeli Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamista.

– Valmentaminen vei voiton.

Toimin eri tavalla kuin muut.

Mutta TTY:stä Kuusela löysi itselleen aviomiehen, jonka työn perässä pariskunta muutti pääkaupunkiseudulle vuonna 2010. Se oli Vantaan Voimisteluseuran onni. Seura sai riveihinsä kansainvälisenkin tason kokemusta omaavan joukkuevoimisteluvalmentajan.

– VVS:stä otettiin yhteyttä, ja sillä tiellä olen.

Aluksi Anu Kuusela oli VVS:ssä valmennuspäällikkönä ja päävalmentajana, vuodesta 2017 alkaen hän on ollut toiminnanjohtaja. Kuusela kokee vahvuudekseen ruohonjuuritason läpikotaisen tuntemisen.

– Tiedän, mitä tukea valmentajat seurajohdolta tarvitsevat, ja tunnen haasteet, joita valmentamiseen sisältyy.

Kuuseloilla on seitsemänvuotias tytär ja yhdeksänvuotias poika.

– Perhekuvioon hallinnollisen puolen työt istuvat paremmin kuin valmentaminen, kun ei tarvitse olla salilla kaikkia iltoja ja viikonloppuja.

Tanssillisen voimistelun valmennuksessa Anu Kuusela on kuitenkin mukana toiminnanjohtajan töidensä ohessa.

– Mutta vain harrastetasolla, hän täsmentää.

Kuuselallakin on koronapandemian vuoksi takanaan erittäin stressaava vuosi.

– Rankinta on epävarmuus kaiken tulevan suhteen. Meillä on paljon nuoria työntekijöitä, ja tilanne selvästi kuormittaa heitä todella paljon. Mutta nyt on ollut mahdollisuus innovoida ja kehittää uudenlaisia toimintamuotoja. Meidänkin seurassamme on otettu hurja digiloikka. Siitä on paljon hyötyä tulevaisuudessakin, etenkin kokouskäytännöissä.

Myös etävalmennus tulee olemaan isossa roolissa korona-ajan jälkeenkin.

– Varsinkin aikuisten striimattuja jumppatunteja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Näin tavoitamme sellaisetkin ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta salille pääse.

Kun lähivalmentaminen vuosi sitten maaliskuussa määrättiin keskeytettäväksi, VVS oli ensimmäisten joukossa käynnistämässä etätoimintaa.

– Lapsille on ollut syksystä lähtien lähivalmennusta aluehallintoviraston määräysten mukaan. Osa kilparyhmien harjoituksista on ollut etänä tai ulkona. Kisoja oli syksyllä ”livenäkin”, mutta sittemmin pelkästään etänä. Tuomarit arvioivat suoritukset videoilta, Kuusela kertoo.

VVS, jolla on yhdeksän päätoimista ja seitsemisenkymmentä tuntityöläistä, on joutunut lomauttamaan työntekijöitään toiminnanjohtajaa myöten. Kaikessa seuratoiminnassa surullisinta on koronan aiheuttama harrastajamäärien lasku. VVS on menettänyt puolet jäsenistään.

– Ei motivaatio edes kilpatasolla riitä videovalmentautumiseen, kun on ensin ollut ruudun äärellä koko koulupäivän, Kuusela ymmärtää.

Hän jaksaa silti olla positiivinen tulevaisuuden suhteen. Yhtenä ilonaiheena on Myyrmäen urheilupuiston liikuntahallihanke, joka tuo VVS:lle uudet tilat.

Lue lisää aiheesta: Kaksi lajia lyö hynttyyt yhteen Myyrmäen Vantaa-areenassa

– Unelmoin aina isosti ja toimin eri tavalla kuin muut, Kuusela sanoo.

– Kun aloitin toiminnanjohtajana, otin tavoitteeksi omat tilat. Kun kaksi ja puoli vuotta sitten löysimme Kaivokselan Vetokujan tilat, päätimme ensin ”harjoitella” pienemmin riskein, Kuusela kertoo.

– Nykyinen vuokraisäntämme on yhtenä uuden hallihankkeen rahoittajana. Tonttivaraus on tehty, rakennuslupaa odotellaan. Tulemme olemaan yksi päävuokralaisista. Valmista voisi näillä näkymin olla syksyllä 2022. Sitten seurallamme on mahtavat mahdollisuudet kehittää toimintaansa.

Lue myös:

Vantaan vuoden urheilija on jääpalloilija Tuomas Määttä – katso tästä Vantaan liikuntagaalan kaikki palkitut

Se astetta rennompi voikkaharrastus

Vantaan Voimisteluseurassa tehdään tiimityötä pienestä pitäen