Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Selvitys: Varian toiminnot kahdessa toimipisteessä syksyllä 2026 – Hiekkaharjun toimipiste osa uutta oppimiskampusta

Ammattiopisto Varian toiminnot halutaan keskittää syyslukukaudesta 2026 alkaen kahteen toimipisteeseen.

Toimipisteet olisivat uudisrakennus Vehkalassa sekä Jokiniemeen, radan varteen rakennettava uusi oppimiskampus, johon tulisi myös muita toimijoita. Varian nykyinen Hiekkaharjun toimipiste säilytettäisiin ja se toimisi osana uutta oppimiskampusta.

Toimintoja keskittämällä Varia luopuisi Myyrmäen, Koivukylän ja Aviapoliksen tiloistaan.

Tiedot käyvät ilmi virkamisselvityksestä, joka on laadittu poliitikkojen pyynnöstä ennen kampushankkeen esiselvityksen käynnistämistä.

Lue lisää: Jokiniemen joutomaille ja pysäköintialueille suunnitellaan "superkampusta" – Päätöksen tekevät uudet valtuutetut

Jo vuonna 2019 tehty konsulttiselvitys esitti Varian toimintojen keskittämistä kahteen toimipisteeseen.

Vehkalan uuden toimipisteen arvioitu oppilasmäärä olisi aiemmin hyväksyttyä tarveselvitystä pienempi, noin 2100 opiskelijaa (aiemmin 2 600).

Vehkalaan keskitettäisiin logistiikka-ala, autoala, lentokoneasentaja-ala, sähkö- ja automaatioala, tieto- ja viestintätekniikka-ala ja sosiaali- ja terveysala.

Uudisrakennuksen huoneistoalaennuste on 18 000 neliötä ja kustannusennuste noin 70 miljoonaa euroa.

Hiekkaharjun nykyinen toimipiste on määrä remontoida ja sen yhteyteen rakennettaisiin myös lisätiloja. Hiekkaharjun tilat palvelisivat noin 1 150 opiskelijaa.

Sinne keskitettäsiin kone- ja tuotantotekniikan, talotekniikan, talonrakennusalan, kiinteistöpalvelualan, pintakäsittelyalan sekä hotelli-, ravintola- ja cateringalan opetus.

Esiselvityksen mukaan Hiekkaharjun toimipisteen peruskorjauksen, laajennuksen ja muutostöiden kustannusarvio on noin 33,1 miljoonaa euroa.

Jokiniemeen rakennettavaan uuteen oppimiskampukseen tulisi tilat noin 1 300 Varian opiskelijalle. Tilatarvearvio on Varian osalta noin 13 000 neliötä ja lukion osalta noin 3 000 neliötä. Alustava rakennuskustannusennuste on noin 50 miljoonaa euroa.

Koulutusaloja siirrettäisiin vaiheittain toimipisteestä toiseen. Myyrmäen toimipisteestä luovutaan vuonna 2024 kun Vehkalan toimipiste on valmistunut. Aviapoliksen toimintojen siirtyessä Vehkalaan tilat toimivat väistötiloina Hiekkaharjun toimpisteen remontin ajan.

Toimitilainvestointiohjelmassa toisen asteen hankkeisiin on hyväksytty 169,4 miljoonaa euroa vuosille 2021–2030.

Varian tilojen ohella investointiohjelmaan kuuluu uuden lukion perustaminen sekä tilat Tikkurilan lukion lisäpaikoille oppimiskampuksessa.

Opetuslautakunta käsitteli selvitystä viime viikon kokouksessaan ja jätti asian pöydälle.

Lue lisää:

Jokiniemen joutomaille ja pysäköintialueille suunnitellaan "superkampusta" – Päätöksen tekevät uudet valtuutetut

Selvitys: Aviapolis olisi paras paikka uudelle lukiolle

Varian toiminta halutaan keskittää kahteen toimipisteeseen – Vehkalan toimipisteen suunnitelmat pöydällä ensi viikolla