Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koira saattaa syödä ulostetta – seurauksena mahatautia ja muuta ikävää, parvovirus voi tappaa pennun

Kevätauringon paljastamat, kaduilta keräämättömät koirankakat voivat olla terveysriski eläimille ja ihmisille. Keväinen mahatautiaalto on jokavuotinen ilmiö ulostevälitteisten mikrobi- ja loistartuntojen vuoksi.

Eläinlääkärin mukaan keväällä ilmenee myös ”myrkytyshysteriaa”, kun huolestuneet lemmikinomistajat epäilevät lemmikin syöneen ulkona jotain muuta vaarallista, kerrotaan Mustin ja Mirrin tiedotteessa.

– Kakkojen kerääminen suojelee koiria ulostevälitteisiltä mikrobi- ja loistartunnoilta. Esimerkiksi parvovirus voi jopa tappaa pennun, jota ei ole vielä rokotettu. Osa taudeista on myös ihmisille vaarallisia. Tämä on hyvä muistutus erityisesti uusille lemmikkiperheille, joilla on ensimmäinen koiranpentu. Pennut nimittäin puuhailevat pökäleiden kanssa mielellään ja ovat alttiita saamaan matotartuntoja, kertoo markkinointipäällikkö Niina Karhu Mustista ja Mirristä.

– Jos lemmikki syö ulostetta, neuvon seuraamaan tilannetta. Jos lemmikki oksentaa, sille ei tulisi antaa 45 minuuttiin vettä eikä tuntiin ruokaa, sillä vatsan pitää antaa toipua. Sen jälkeen annetaan pieniä annoksia helposti sulavaa ruokaa, kuten pitkään keitettyä riisiä, eläinlääkäri Eva Kaisti Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelusta neuvoo.

Nesteytyksestä on tärkeää huolehtia. Koiraa voi tarvittaessa houkutella juomaan makuvettä, eli hyvin laimeaa lihaliemivettä. Jos nämä konstit eivät paranna koiran kuntoa, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Entä mitä tehdä jos epäilee lemmikin syöneen jotain myrkyllistä tai muuten vaarallista? Eläinlääkärin on hyvin vaikea ottaa kantaa tilanteen vakavuuteen, jos lemmikki on oireeton eikä omistajalla ole tietoa mitä ja milloin lemmikki on mahdollisesti syönyt.

– Ota kuva epäilyttävästä esineestä, tutki ja ota tarvittaessa kakkapussilla mukaan lisätutkimuksia varten. Vähintään siivoa se luonnosta pois, etteivät muut eläimet syö sitä. Jos omistaja on nähnyt lemmikin syövän esimerkiksi syötin, jossa on myrkkyä tai nauloja, on syytä ottaa heti eläinlääkäriin yhteyttä. Asiasta täytyy tehdä myös poliisille rikosilmoitus, kertoo Kaisti.