Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt: | Sormenjälki ruukunpalassa sai kylmät väreet tulevan arkeologin selkäpiihin jo poikavuosina – Jälki oli tuhansia vuosia sitten Jokiniemessä asuneen ihmisen

Tikkurilan Jokiniemessä Stenkullan kallion juurella Hakkilan vanhan kivisillan ympäristössä sijaitsee yksi Suomen laajimmista tunnetuista kivikautisista asuinpaikoista.

Alueella on asuttu niin sanotun kampakeraamisen kauden ajalla noin 6 000–5 300 vuotta sitten, eli 700 vuoden ajan. Nimensä kampakeramiikka on saanut siitä, että ruukkujen kyljessä on ikään kuin kammalla painettuja painanteina koristeena.

Kivikaudella nykyisen Keravanjoen rannalla sijainnut asuinpaikka oli kapean merensalmen rannalla. Salmen pohjoispuolelle avautui nykyisen Koivukylän ja Hanabölen peltojen ylle levittäytynyt merenlahti.

Alueella 700 vuoden ajan asuneet ihmiset ehtivät valmistaa paljon ruukkuja. Niinpä Jokiniemen kivikautiselta asuinpaikalta on arkeologisilla kaivauksilla löytynyt massoittain kampakeramiikkaa.

Kampaleimojen lisäksi astiat on usein koristeltu kuopilla ja muilla koristeaiheilla.

Kuopat on painettu astioiden kylkeen jonkinlaisella kepillä ja samalla toiselta puolelta on painettu sormella, jotta keppi ei olisi mennyt saven läpi. Siksi ruukunsirpaleista löytyy välillä sormenjälkiä.

Muistan kuinka joskus 12–13-vuotiaana löysin itsekin kivikautisen asuinpaikan vieressä asuneiden mummoni ja vaarini pellosta ruukunsirun, josta erotin sormenjäljen.

Selkääni pitkin meni kylmiä väreitä, kun seisoin siinä tuijottamassa sormenjälkeä. Ymmärsin, että en ikinä pääsisi lähemmäksi kivikauden ihmistä kuin tuolloin.

Nykyään paikalla sijaitsee Jokiniemen muinaispuisto, jossa voi tutustua alueen historiaan opaskyltin avulla.

Historiaan voi tutustua paikan päällä myös pelaamalla Vantaan kaupunginmuseon teettämää hauskaa mobiilipeliä Muinaispuiston Anselmiu.

Pelin löytää lataamalla ilmaisen X-routes-sovelluksen Play-kaupasta tai AppStoresta tai suoraan selaimen kautta osoitteesta https://play.x-routes.com/

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertoovia juttuja löydät täältä .