Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mitä Vantaan koirametsä -hankkeelle kuuluu nyt? – "Mahdollistaisi myös koiranomistajien liikkumisen"

Vantaalle vaadittiin valtuustoaloitteella koirametsää jo vuonna 2019. Vantaan lähin koirametsä sijaitsee tällä hetkellä Östersundomissa Helsingissä.

Aloitteeseen vastattiin, että koirametsän perustamista tutkitaan. Mitä hankkeelle kuuluu nyt?

– Mahdollista koirametsän sijaintia on tutkittu Vantaan kaupungin omistamilta mailta, mutta tarkoitukseen soveltuvaa aluetta ei ole löydetty, Vantaan kaupungin puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam vastaa.

Koirametsä on koirapuistoa suurempi ja aitaamaton alue. Alueen tulee olla merkein rajattu.

Eläintenkouluttaja, tietokirjailija Tuire Kaimio perusteli valtuustoaloitteen jättämisen aikaan vuonna 2019 Vantaan Sanomissa koirametsän tarvetta muun muassa sillä, että koiralle on monenlaista haittaa siitä, jos se joutuu koko elämänsä kulkemaan vain hihnassa.

– Monipuolisessa maastossa liikkuminen, ympäristön tutkiminen ja seurustelu lajitovereiden kanssa ovat koirille tärkeitä lajinomaisia käyttäytymistarpeita, Kaimio sanoi.

Hän totesi tuolloin myös, että ihmiset pitävät koiriaan joka tapauksessa vapaina.

– Mikäli kaupungissa olisi yhteisesti sovittu alue, jossa koirat saisivat olla virallisen kiinnipitoajan ulkopuolella vapaana, se todennäköisesti vähentäisi koirien irtipitoa muualla.

Puistosuunnittelupäällikkö Burjam sanoo koirametsän edellyttävän muun muassa tietä ja pysäköintipaikkaa.

– Koirametsän tulee olla kulutusta kestävää ja turvallista maastoa. Sen on oltava laaja metsäinen alue, jossa ei ole kärsiviä luontoarvoja. Koirametsä ei saa häiritä alueen asukkaita tai alueen muuta käyttöä.

Koirametsän tarve huomioidaan myös tarkasteltaessa viheralueiden palveluverkkoa. Tarkastelutyö alkaa Burjamin mukaan tänä vuonna.

– Jos soveltuva paikka löydettäisiin, sitä voitaisiin esittää tulevaisuuden investointikohteeksi. Kaupungin tarjoamana palveluna koirametsä edellyttäisi suunnittelua, jonkin verran ympäristörakentamista sekä alueen pysyvää kunnossapitoa.

Kaimio ehdotti aiemmin, että koirametsän voisi perustaa jollekin joutomaalle kunnes alueen kaavoitus etenee. Kun alue otettaisiin muuhun käyttöön, koirametsä voisi siirtyä toisaalle. Sellainen ei vaatisi paljon toimenpiteitä.

Samojedinkoiransa ja australianpaimenkoiransa kanssa pääsiäisenä Viertolanrannan koirapuistossa ulkoillut Tanja Känkänen kutsuu ideaa Vantaan omasta koirametsästä "loistavaksi".

– Koirametsä mahdollistaisi myös koiranomistajien liikkumisen. Tänään kävin ensin tunnin lenkin ja sen jälkeen tulin koira-aitaukseen. Koira-aitauksessa kun ei itse tule liikuttua, Känkänen tuumii.

Ilolassa asuva Känkänen tuli Viertolaan autolla.

– Meillä ei ole koira-aitausta kävelymatkan päässä, kolme koiraa omistava Känkänen sanoo.

Häntä ilahduttaa Burjamin paljastama tieto siitä, että tänä vuonna suunnitellaan uutta koira-aitausta juuri Ilolaan.

Vantaalla on tällä hetkellä 25 kaupungin ylläpitämää koira-aitausta.

Vuonna 2019 jätetyn koirametsäaloitteen kirjoittivat vihreän valtuustoryhmän Sveta Silvennoinen-Hiisku, Minna Kuusela ja Maija Rautavaara. Aloitteen allekirjoitti heidän lisäkseen 18 valtuutettua.