Netistä saa tarkistettua, kuuluuko Facebook-vuodon uhreihin, kertoo MTV

Vuodetussa datassa on muun muassa puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita, mutta ei salasanoja. Kuvituskuva. Arkisto/ Venla Tirkkonen

Pääsiäisen aikana ilmitulleesta Facebook-tietovuodosta huolestuneet voivat tarkistaa Have I Been Pwned? -sivustolta, onko juuri omia tietoja vuotanut verkkoon, kertoo MTV.

Facebookista vuonna 2019 vuodetut tiedot oli lauantaina 3. huhtikuuta siirretty avoimeen verkkoon kaikkien saataville. Maailmanlaajuisesti vuototiedostossa on yli 500 miljoonan ihmisen tietoja, joista 1,2 miljoonaa kuului suomalaisille. Datassa on muun muassa puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita, mutta ei salasanoja.

Have I Been Pwned? -sivusto on uutisen mukaan yleisesti tunnustettu ja sitä ylläpitää Microsoftin aluejohtajana Australiassa toimiva tietoturva-asiantuntija. Jos sivustolta haluaa etsiä juuri sitä, onko omia tietoja vuotanut Facebook-vuodossa, kannattaa käyttää Facebook-tiliin linkitettyä sähköpostiosoitetta. Sivuston kautta ei kuitenkaan selviä, onko omia tietoja vuotanut, jos vuotaneiden tietojen mukana ei ole vuotanut sähköpostiosoitetta.

Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen uutisen mukaan vuodetut tiedot sisältävät ainakin nimen, puhelinnumeron ja linkin Facebook-profiiliin. Joissain tapauksissa vuodetut tiedot ovat sisältäneet myös sähköpostiosoitteen, tiedot henkilön sukupuolesta sekä muita profiiliin syötettyjä tietoja. Julkaisussa on mukana puhelinnumeron lisäksi siis ainoastaan henkilöiden itsensä Facebookiin syöttämiä tietoja.

– Julkisten tietojen perusteella hyökkääjä on sittemmin korjatun haavoittuvuuden avulla onnistunut varastamaan Facebookilta listan puhelinnumeroista ja niiden avulla hakemaan profiileiden tiedoista muut tiedot. Vaikka puhelinnumero olisi ollut siis piilotettuna, se saattaa löytyä nyt julkaistuista tiedoista yhdistettynä profiilitietoihin, sanotaan kyberturvallisuuskeskuksen uutisessa.

Henkilötietojen vaarantumisen vuoksi tapauksessa on lievä identiteettivarkauden riski. Tiedossa ei ole vuodettu esimerkiksi luottokorttitietoja, henkilöturvatunnusta eikä Facebookin salasanaa. Vuodetut tiedot ovat pitkälti julkisia tietoja, pois lukien puhelinnumerot.

Kysely: 760 000 suomalaisen identiteetti yritetty varastaa koronavuonna – Suojautuminen parantunut

Älä mene verkkopankkiin Googlen kautta – Suomalaisia huijataan nyt uudella, erittäin uskottavalla tavalla

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut