Vuokra-asuntoja on paljon tarjolla, mutta VAV:n jono pitenee – "Vuokran kipuraja on Vantaalla monella jo ylittynyt"

Ilmiö: Vuokra-asuntoja on runsaasti tarjolla, mutta VAV:n jono on pitkä.

Asiakkuusjohtaja Lasse Käckin mukaan VAV:lle tulleiden asuntohakemusten määrä on kasvanut merkittävästi. Käck kuvattiin Veturikujalle rakennettavien VAV-talojen edessä. Tiina Örn

Tiina Örn

Yksityiset vuokra-asunnot eivät mene vuokralle entiseen malliin.

– Vuokrausajat ovat pidentyneet tavanomaista kausivaih­telua enemmän myös pääkaupunkiseudulla, myöntää Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Yksityisiä vuokranantajia edustava Hughes sanoo, että viestiä vuokra-asuntojen tyhjistä kuukausista kantautuu nyt myös pääkaupunkiseudulta, jossa on ollut pitkään pulaa asunnoista ja markkinointiajat ovat olleet suhteellisen lyhyitä.– Esimerkiksi Helsingissä oli joulukuussa yli tuhat asuntoa enemmän vuokrattavana kuin edellisenä vuonna.

Tärkein selittäjä vuokrausaikojen pidentymiselle on Hughesin mukaan tarjonnan kasvu.

– Viime vuosina on valmistunut paljon uudistuotantoa ja koronan vuoksi esimerkiksi vaihto-opiskelijoiden ja airbnb-turistien määrä on vähentynyt merkittävästi.

Vuokra-asuntoyhtiö Saton palvelujohtaja Elina Vaurasalo muistuttaa ennen pandemiaa käynnistyneitä uudisrakennushankkeita valmistuvan normaaliin tahtiin vielä pitkään, riippumatta siitä, millaista kysyntä on.

Hyvistä vuokralaisista käydään taistelua.

Oikotie.fi-sivustolla on Vantaalla tarjolla vuokralle 1 695 kerrostaloasuntoa. Vuokraovi.com-sivustolla vantaalaisia kerrostaloasuntoja koskevia vuokrailmoituksia on 1 589.

Vantaan kiinteistökehityspäällikkö va. Tomi Henriksson pohtii määrien olevan suuria, vaikka mukana on lyhytaikaiseen keikkamajoittumiseen tarkoitettuja huoneistoja.

– Väitän, etteivät vuokrat ole nyt kohdillaan. Ei asuntoja muuten olisi niin paljon tarjolla.

Suuri vapaiden vuokra-asuntojen määrä on vuokralaisen etu, Henriksson korostaa.

Vuokra-asuntoja on tyhjillään, mutta Vantaan kaupungin omistaman VAV:n vuokrakodeille riittää kysyntää.

– Hakijamäärä on meillä kasvanut tosi reippaasti. Alkuvuonna on tullut 25 prosenttia enemmän hakemuksia viime vuoteen verrattuna, VAV:n asiakkuusjohtaja Lasse Käck toteaa.

VAV:lla on tällä hetkellä sisässä 6 600 asuntohakemusta. Kaksioihin on 3 600 hakemusta, yksiöihin noin 2 000. Käck täsmentää, että sama hakija voi hakea montaa eri asuntotyyppiä.

– Kohtuuhintaiset asuntomme vastaavat tämän hetken kysyntään ja hakijoita riittää. Olemme aivan eri tilanteessa kuin markkinaehtoiset toimijat.

Tarjonnan lisääntyminen tietää usein hintojen laskua.

– Paineita markkinaehtoisten asuntojen vuokratason laskulle on. Vuokran kipuraja on Vantaalla monella jo ylittynyt, Käck pohtii.

Hughes mainitsee, että vaikka vuokrien nousu on hidastunut kaikkialla Suomessa, Vantaalla yleinen vuokrataso on edelleen hiukan noussut. Nousua on ollut vuodentakaiseen verrattuna 1,4 prosenttia.

– Hyvistä vuokralaisista käydään tällä hetkellä myös pääkaupunkiseudulla taistelua.

Hughes kertoo monen vuokranantajan voivan turvautua jopa vuokran laskuun, mikäli asunto ei muuten mene vuokralle.

Vaurasalon mukaan Satossa ei ole koettu merkittäviä paineita vuokran alentamiselle. Hän kuitenkin myöntää, että joillakin alueilla vuokrien nousukehitys on pysähtynyt.

Tilastot

Asuntojen määrä Vantaalla

Vuoden 2019 lopussa Vantaalla oli yhteensä noin 121 000 asuntoa.

Niistä oli omistusasuntoja noin 59 100 (49 prosenttia), korkotuettuja ara-asuntoja noin 18 000 (15 prosenttia), muita vuokra-asuntoja noin 31 000 (25,5 prosenttia), asumisoikeusasuntoja noin 5 400 (4,5 %) ja muita noin 7 500 (6 %).

Vuonna 2020 (ennakkotieto) Vantaalle valmistui 2 923 asuntoa, joista vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja oli noin 900 ja ara-asuntoja 113.

Vuonna 2021 Vantaalle arvioidaan valmistuvan noin 2 800 asuntoa. Niistä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on noin 1 000 ja korkotuettuja vuokra-asuntoja noin 360.

Luvuissa ovat mukana vain kokonaiset ”vuokratalot”, eivät yksittäiset vuokralle menneet asunto-osakeyhtiöiden huoneistot Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut