Jo pääosa rehtoreiden työtehtävistä liittyy koronaan – "Se on työllistänyt tavoilla, joista en osannut aiemmin kuvitellakaan", kertoo Mikkolan koulun rehtori Ville Ylianunti

Mikkolan koulun rehtori Ville Ylianunti myöntää, että korona-aika on ollut välillä henkisesti raskasta. Armi Suojanen

Tuomas Massinen

Korona kuormittaa huomattavasti rehtoreita. Valtaosa heidän työtehtävistään liittyy nykyisin pandemian ehkäisyyn, arvioi Vantaan perusopetuksen aluepäällikkö Niina Korko.

– Rehtorin arki on ollut nyt yli vuoden päivystystyyppistä työtä ilman erilliskorvausta tai työvuoroja. Koronatapauksesta voi tulla ilmoitus tai huoltajalta viesti milloin tahansa, Korko kuvailee.

Korko on Tikkurilan ja Hakunilan suuralueiden rehtoreiden esihenkilö, mutta hän arvioi, että korona koettelee rehtoreita enemmän tai vähemmän kaikissa peruskouluissa.

Rehtorit ovat vastanneet siitä, että kouluarki sujuu turvallisesti. Heidän on pitänyt valmistautua sekä lähi- että etäopetukseen nopeasti vaihtuvissa tilanteissa, ilman tarkkaa tietoa tulevasta.

Ville Ylianunti on työskennellyt kahdeksan vuotta rehtorina, joista neljä Mikkolan koulun johtajana. Viimeksi kulunut vuosi on ollut täysin poikkeuksellinen.

– Se on työllistänyt tavoilla, joista en osannut aiemmin kuvitellakaan, Ylianunti sanoo.

Korona-aikaan on mahtunut muutama epätoivon hetki.

Ville Ylianunti

Hänen on pitänyt suunnitella opetusta uusiksi ja tehdä jäljitystyötä koronan takia. Tämä ei ole helppoa yhtenäiskoulussa, jossa on 860 oppilasta ja 100 henkilöstön edustajaa.

Kiireisintä rehtorilla on ollut silloin, kun joku koulussa on saanut koronatartunnan. Mikkolan koulussa on todettu useita tartuntoja ja altistumisia viime vuoden toukokuusta alkaen. Tällöin oppilaita on siirretty tilapäisesti karanteeniin ja etäopetukseen.

Tartunnat ovat johtaneet altistuneiden jäljitykseen, jota rehtori on tehnyt Vantaan tartuntatautiyksikön avulla. Kyse on usein monen päivän operaatiosta, jossa on aherrettu myös iltaisin ja viikonloppuisin.

– Se on iso selvitystyö, jossa pitää selvittää yksittäisten henkilöiden liikkeitä koulussa usean päivän aikana. Tällaisilla viikoilla olen tehnyt töitä jopa 15–20 tuntia normaalia enemmän.

Rehtorin on pitänyt selvittää, miten lähellä altistuneet ovat olleet tartunnan saanutta ja kuinka kauan ja ovatko he käyttäneet maskia. Rehtorin on myös pitänyt tiedottaa tapauksesta niin kouluväelle kuin huoltajillekin. Hänen on täytynyt järjestää etäopetus karanteeniryhmälle, suunnitella henkilökunnan työjärjestelyt ja vastata huolestuneisiin Wilma-viesteihin.

Rehtorin kiireitä ovat lisänneet myös monenlaiset perhetilanteet: ohjeita on pitänyt kääntää eri kielille ja ihmisiä opastaa koronatesteihin.

Ylianunti kertoo, että valtaosa hänen työtehtävistään on liittynyt korona-aikana ainakin epäsuorasti pandemiaan. Kouluarjen suunnittelu on oma palapelinsä, jossa pitää muun muassa varmistaa, että turvavälejä noudatetaan.

Mikkolan koulun rehtori Ville Ylianunti kokee saaneensa riittävästi tukea johtoryhmältään ja Vantaan opetustoimelta. Armi Suojanen

Ylianunti arvioi, että vaikeinta on ollut saada aika riittämään kaikkiin velvollisuuksiin. Esimerkiksi tulevan lukukauden suunnittelua on pitänyt ajoittain lykätä koronatoimien takia.

– Korona-aikaan on mahtunut muutama epätoivon hetki, mutta olen päässyt eteenpäin ajattelemalla, että jospa tämä ei olisi ikuista, Ylianunti sanoo.

Niina Korko kiittelee rehtoreiden asennoitumista.

– Jokainen on ymmärtänyt roolinsa pandemian vastaisessa työssä.

Rehtorit ovat pärjänneet verrattain hyvin

Pandemia on työllistänyt eniten rehtoreita, joiden kouluissa on paljastunut koronatartuntoja. Vantaan perusopetuksen aluepäällikkö Niina Korko arvioi, että rehtorit ovat jaksaneet työssään hienosti mittavasta työmäärästä huolimatta. Töitä on jaettu johtotiimin kesken, eivätkä peruskoulujen rehtoreiden poissaolot ole lisääntyneet koronan takia.

Korko uskoo, että opetustoimen yhtenäiset ohjeistukset ovat auttaneet rehtoreita. He ovat myös saaneet tukea toisiltaan, johtoryhmältään ja aluepäälliköiltään, ja heille on järjestetty esimerkiksi työterveysluentoja.

Korko kertoo, että kesään asti yritetään pärjätä nykyisillä työhyvinvoinnin keinoilla.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut