Tilat: Aviapolis X tulee Veromieheen ja sen julkisivun taideteoksen tekee tunnettu kuvanveistäjä Villu Jaanisoo.

Vantaan kaupunki hankkii Aviapoliksen juna-aseman pohjoisen sisäänkäynnin tuntumaan, Tiiranpuistoon, purettavan ja siirrettävän tapahtumatilan.

Puurunkoisen, lasista ja alumiinipellistä tehtävän tapahtumatila Aviapolis X:n pinta-ala on lähes 200 neliömetriä.

– Kerralla sinne mahtuu bussilastillinen väkeä eli noin 50 henkeä, kertoo Aviapoliksen projektijohtaja Arja Lukin.

Koko hanke suunnitteluineen, rakentamisineen, kalusteineen ja taideteoksineen maksaa noin 900 000 euroa ilman arvonlisäveroa.

Rakennukselle on saatu poikkeamislupa, koska se sijoitetaan puistoalueelle. Tiiranpuiston kaupunkipyörät siirretään toisaalle. Poikkeamislupa on viideksi vuodeksi ja tarpeen mukaan sitä voidaan jatkaa. Nyt haussa on rakennuslupa.

Lukin arvioi, että pystytystyöt voisivat käynnistyä alkukesällä. Hiljattain allekirjoitetun urakkasopimuksen mukaan valmista pitäisi olla syyskuun loppuun mennessä.

– Toivottavasti "uuteen normaaliin" päästään syksyllä ja voidaan sitten pitää avajaiset ja järjestää toimintaa lokakuun lopulla.

Tila on tarkoitettu Vantaan kaupungin omille toiminnoille, kokouksille, kulttuuritapahtumille ja vaikkapa ratikan esittelylle. Pohditaan myös, voivatko jotkut yritykset käyttää tilaa. Lukinin korostaa kuitenkin, että kaupungin ei ole tarkoitus tulla kilpailemaan tilavuokraajien apajille.

Taide on osa Aviapolis X:n julkisivua ja sen tekijä on kuvanveistäjä Villu Jaanisoo, joka tunnetaan useista julkisista taideteoksistaan, kuten Helsingin Kalasatamaan tehdystä Kuukkeli-veistoksesta.

Taiteen osuus tapahtumatilan hankintabudjetista on noin 90 000 euroa. Teoksen valinta tehtiin suorahankintana, sillä se oli jo valmiina arkkitehti Santeri Lipastin suunnitelmassa.

Tapahtumatilan teemoja ovat kierrätettävyys ja ekologisuus.

– Rakennukseen tulee aurinkopaneelit ja viherkatto, jolla tutkitaan, mitkä paikalliset kasvit lähtevät kasvamaan, Lukin kertoo.

Vantaa on suunnitellut vierailu- ja tapahtumakeskusta Aviapoliksen keskustaan, Veromiehen kaupunginosaan parisen vuotta. Viime keväänä hankkeen edistämistä kuitenkin jarruteltiin koronapandemian vuoksi.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että tapahtumatila olisi ollut käytössä jo viime kesänä.

Aviapolis X sai alkunsa, kun Hongkongin yliopiston professori Max Hirsh kävi ideoimassa eloa työpaikkakeskittymään vuonna 2018.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut