Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Museon kokoelmista löytyi silkkipaperiin kääritty helmi: vanhaan rasiaan talletetut kymmenet putkilot kertovat vähintään 80 vuoden takaisesta kasvinsiementen keräilystä

Vantaan kaupunginmuseon esinekokoelmiin otetaan tänä päivänä vain esineitä, joiden tausta tunnetaan. Vanhoista kokoelmista löytyy kuitenkin helmiä, joiden tarinaa ei ole kirjattu papereihin. Joskus tarkempi tutkimus paljastaa edes vähän enemmän.

Erääseen laatikkoon oli kerätty suuri määrä purkutalosta peräisin olevaa pienesineistöä. Yksi silkkipaperiin käärityistä rasioista piti sisällään yllätyksen, joka sopii kevääseen ja puutarhakauden alkuun. Papereista paljastui vanha siemenpankki.

Rasiassa on kymmeniä pienen pieniä koeputkia täynnä siemeniä. Jokaiseen putkeen on siististi kirjattu pikkuruisella käsialalla kasvien latinankielisiä nimiä. Käsiala on niin pientä, että sitä tuskin pystyy lukemaan.

Joukossa on tuttuja kukkia, mutta myös tämän päivän puutarhureille harvinaisempia kasveja kuten sinappi- ja hamppusukuun kuuluvia lajikkeita. Osa kasveista jää lukijalta tunnistamatta.

Rasian kanteen on maalattu naishahmo, joka nojailee puuhun ja katselee siniselle ulapalle. Kenties omakuva rasian omistajasta?

Viereen on kirjoitettu vaatimattomasti ”Siemenkokoelman alkua”. Ehkäpä ajatuksena oli muuttaa kokoelma myöhemmin suurempaan laatikkoon.

Rasian sivussa on säilynyt etiketti, joka paljastaa siinä olleen aikaisemmin mehunkeittoon liittyviä tarvikkeita. Etiketin tyyli kertoo kokoelman saaneen mahdollisesti alkunsa levottomina sotavuosina, tai jopa aiemmin.

Rasian pohjaan on vielä kirjattu eri käsialalla ”äidin siemenkokoelma”. Ehkäpä tiedoksi tuleville sukupolville.

Siementen kerääminen olisi tänäkin päivänä hyödyllinen harrastus vanhojen maatiaislajikkeiden säilyttämiseksi. Näistä vähintään 80 vuotta vanhoista siemenistä moni tuskin enää itäisi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .