Kaupunginjohtaja toiveikkaana: "Korona hellittää otettaan Vantaalla" – Tartuntojen määrä on laskenut selvästi

Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan Vantaan koronatilanne on kohentunut suotuisasti, koska vantaalaiset ovat noudattaneet hyvin rajoituksia. Päivi Tuovinen/arkistokuva

Tuomas Massinen

Koronatilanne on parantunut huomattavasti Vantaalla neljän viime viikon aikana. Todettujen koronatartuntojen määrä on vähentynyt selvästi.

Näin kertoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen mediatilaisuudessa perjantaina.

– Korona hellittää otettaan Vantaalla. Haluan kiittää tästä vantaalaisia, sillä tulos on tehty yhdessä, Viljanen totesi.

Viljanen sanoi olevansa toiveikas tulevaisuuden näkymien suhteen. Koronatilanne on jälleen kohentunut viimeksi kuluneen viikon aikana. Viikko sitten torstaina Vantaalla paljastui 57 uutta tartuntaa. Nyt perjantaina niitä todettiin 37.

– Se on kolmasosa neljä viikkoa sitten todetusta tartuntamäärästä, Viljanen vertasi.

Kuukausi sitten Vantaalla oli ilmaantuvuusluvun perusteella Suomen vakavin koronatilanne, mutta nyt tilanne on muuttunut olennaisesti. Tämä luku kertoo 14 vuorokauden aikana Vantaalla vahvistettujen koronatapausten määrän sataatuhatta asukasta kohden.

Pahimpina aikoina Vantaan ilmaantuvuusluku oli 490 tapausta per 100 000 asukasta, mutta nyt perjantaina se oli enää 289.

– Ihmiset ovat ottaneet koronarajoitukset tosissaan: kohtaamisia on vähennetty ja terveysturvallisuudesta on huolehdittu, Viljanen perusteli tilannetta.

Viljasen mukaan myös hallituksen sulkutoimilla eli ravintola- ja harrastustoiminnan sulkemisella näyttää olleen Vantaalla toivottua tehoa.

Myös koronakuolemien määrän kehityksessä on ollut hiipumisen merkkejä. Virus on vaatinut korona-aikana kaikkiaan 86 vantaalaisen hengen. Suomessa koronakuolemia on ollut yhteensä 876.

Vajaa 3,4 prosenttia viime aikoina tehdyistä koronatesteistä on antanut positiivisen tuloksen Vantaalla. Keskimäärin 43 vantaalaista on saanut tartunnan päivässä seitsemän viime vuorokauden aikana.

Viljasen mukaan Vantaalla on päästy eroon testausruuhkista.

– Näytteenottoon pääsee nyt alle vuorokaudessa, ja tuloksen saa noin 15 tunnissa, Viljanen kertoi.

Rokotuksia annetaan nyt kovaa tahtia. Uusia rokotuspisteitä avataan, ja suurimpia liikuntahalleja hyödynnetään rokotusoperaatioita varten.

Viljanen sanoi, että Vantaan pitäisi saada nykyistä nopeammin rokotteita. Toistaiseksi niiden avulla on voitu rokottaa 15,1 prosenttia vantaalaisista. Tämä on alle valtakunnallisen keskiarvon: koko Suomessa on rokotettu 17,8 prosenttia kansasta.

Tällä hetkellä 34 000 noin 227 000 vantaalaisesta on rokotettu koronaa vastaan. He ovat suurelta osin terveyspalveluiden ja hoivakotien väkeä.

Vantaalla on onnistuttu purkamaan myös tartunnanjäljityksen ruuhkia. Samalla taudinjäljittäjien määrää on voitu vähentää 66 henkilöön.

Tartunnanlähde tiedetään noin 68 prosentissa koronatapauksista. Lähes puolet tartunnoista saadaan omasta kodista tai muusta lähipiiristä.

– Sataan prosenttiin ei päästä, koska ihmiset eivät aina kykene selvittämään, mistä ovat saaneet tartunnan, Viljanen huomautti.

Hän muistutti, että Vantaan kaltaisessa kansainvälisessä kaupungissa on muutenkin vaikeaa selvittää koronatapauksia, sillä usein siinä tarvitaan tulkin apua.

– Joka toinen tapaus käydään läpi vieraalla kielellä.

Vantaalla oli todettu korona-aikana torstaihin mennessä yhteensä 9 101 koronatartuntaa. Koko Suomessa luku oli 80 416.

Lue lisää: Vantaalla tehtiin koronatarkastuksia

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut