Koronakoirien pestit päättyvät Helsinki-Vantaan lentoasemalla – Nuuskunenillä ei ole enää juurikaan haistelutöitä

Kössi ja kuusi muuta koronakoiraa ovat työskennelleet Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime syyskuusta alkaen. Marjo J. Rämö/arkisto

Tuomas Massinen

Koronakoiratoiminta loppuu Helsinki-Vantaan lentoasemalla huhtikuun lopussa.

Toiminta päättyy, koska koirilla ei ole enää juurikaan töitä näytteenottopisteissä. Asiasta sopivat Vantaan kaupunki ja hajutestausta järjestänyt Nose Academy Oy.

– Turha siellä on koiria pitää toimettomina, sanoo yrityksen projektikoordinaattori Susanna Paavilainen.

Näytteiden hajutestausta ei ole enää liiemmin tarvittu alkuvuodesta voimaan tulleiden käytäntöjen myötä.

Suomeen saapuville lentomatkustajille tehdään nykyisin terveystarkastus, jonka yhteydessä heidän tulee esittää todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

– Suurin osa, yli neljä viidestä matkustajasta näyttää negatiivisen testituloksen, kertoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Vaihtoehtoisesti matkustaja voi näyttää lentoasemalla lääkärintodistuksen, josta selviää, että matkustaja on sairastanut koronan viimeisimmän kuuden kuukauden aikana ja on oireeton.

Jos matkustajalla ei ole todistuksia, hänet ohjataan pakolliseen koronatestiin Etelä-Suomen aluehallintoviraston avin määräyksen mukaisesti. Tällaisia testattavia voi olla Aronkydön mukaan satoja päivittäin.

Testistä kieltäytyvistä ulkomaalaiset voidaan palauttaa lähtömaahan ja suomalaisille voidaan antaa sakot.

– Poliisi on antanut yhdet sakot lentoasemalla, ja joitakin ulkomaalaisia on palautettu lähtömaihin, Aronkytö kertoo.

Kaikkiaan seitsemän koiraa on haistellut Helsinki-Vantaan matkustajien koronanäytteitä viime syyskuusta lähtien. Hajutestaus on ollut edullista, nopeaa ja tehokasta. Helsinki-Vantaalla koirien avulla on testattu aiemmin tuhansia matkustajia kuukaudessa.

– Olemme olleet koiratoimintaan tyytyväisiä. Se on tuonut lisäarvoa ja apua lentoaseman terveysturvallisuustyöhön, Aronkytö summaa.

Paavilaisen mukaan koirien avulla tehtävää koronatestausta on tarkoitus jatkaa jossakin muualla Suomessa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut