Tuoko kesä maailman toiseksi suosituimmalle urheilulajille läpimurron Suomessa? Keravalla ja Tikkurilassa pelattavien MM-karsintalohkojen ottelut striimataan satojen miljoonien silmäparien seurattavaksi

Suomen krikettimaajoukkueen eli Karhujen syöttäjä Waqas Raja syöttää ja Suomen Krikettiliiton puheenjohtaja Andrew Armitage lyö Tikkurilan urheilupuiston krikettikaistalla. Matti Hannula

Matti Hannula

Krikettiväen on vaikea ymmärtää, miksi suomalaisen urheilukansan on vaikea ymmärtää krikettiä.

– Menin kolmisenkymmentä vuotta sitten Helsingissä jääkiekko-otteluun. En pystynyt seuraamaan ”pikkumustaa”. Peli päättyi 6–4. En nähnyt yhtään maalia. Enkä ymmärtänyt, miksi kaksi pelaajaa alkoi yhtäkkiä nyrkkeillä keskenään, sanoo 33 vuotta sitten Manchesterista Suomeen muuttanut Andrew Armitage, Suomen Krikettiliiton puheenjohtaja ja kansallinen kehitysjohtaja.

Suomalaisilla on kesällä mainio tilaisuus ottaa selkoa maailman toiseksi suosituimmasta urheilulajista, kriketistä.

Suomi isännöi kahta Euroopan alueen MM-karsintalohkoa Tikkurilan ja Keravan kentillä. Pelejä voi katsoa myös striimattuina. Niin tulevat Armitagen mukaan tekemään arviolta sadat miljoonat muutkin.

– On hienoa, että Kansainvälisen krikettiliiton ICC:n päätös karsintapelien näyttämisestä tuli juuri nyt, hän hehkuttaa.

Tikkurilassa ja Keravalla yhteensä kuusitoista maata kamppailee paikoista syksyllä Espanjassa pelattavaan maanosan lopputurnaukseen, jonka kahdelle parhaalle avautuu pääsy T20-pelimuodon eli 20 syöttösarjan ensi vuoden syksyllä pelattavaan MM-lopputurnaukseen Australiaan.

Suomen piti isännöidä yhtä MM-karsintalohkoa jo viime kesänä, mutta turnaus siirtyi koronapandemian vuoksi vuodella. Samalla Suomi sai järjestettäväkseen toisenkin lohkon. Kesäkuun viimeinen päivä käynnistyy B-lohkon kuuden päivän rupeama. Lohkossa pelaavat muun muassa Suomi, Ruotsi, Saksa ja Unkari. Heinäkuun 8. päivä starttaa A-lohko, ja siinä ovat muun muassa Espanja, Italia, Norja ja Ranska.

– Saksa ja Italia ovat lohkojensa suosikit. Mutta Suomella on mahdollisuudet B-lohkon mustaksi hevoseksi, Armitage uskoo.

Suomen krikettimaajoukkueen eli Karhujen syöttäjä Waqas Raja (vas.) ja Suomen Krikettiliiton puheenjohtaja Andrew Armitage odottavat innolla kesää ja MM-karsintoja, joita pelataan sekä Tikkurilan urheilupuistossa että Keravan krikettikentällä. Matti Hannula

Suomen kriketin kotipesä on Keravalla, missä on lajille varta vasten jo vuonna 2010 rakennetut olosuhteet. Tikkurilan urheilupuistossa on vain 30-metrinen kriketin tekonurminen syöttökaista jalkapallon luonnonnurmikentän vieressä. Muu fasiliteetti rakennetaan sen ympärille, sillä kriketissä lyöntisäde on 360 astetta.

Kriketti sopii myös naisille ja tytöille. Suomen Krikettiliitto tekeekin kovasti työtä saadakseen sen täällä myös naisten ja tyttöjen peliksi.

– Samanlainen strateginen projekti on rakenteilla myös muun muassa Australiassa, Armitage tietää.

Vuodesta 2002 Suomessa asunut pakistanilaislähtöinen Waqas Raja on pelannut krikettiä synnyinmaassaan pienestä pitäen.

– Pakistanin ja Intian krikettiottelut ovat kuin Suomen ja Ruotsin jääkiekko-ottelut, vantaalainen maajoukkuepelaaja Raja vertaa.

– Suomen krikettimaajoukkueessa on loistavia tyyppejä ja tosi hyvä ilmapiiri. Se on minulle kuin toinen perhe, seuratasolla Stadin ja Keravan Krikettiä eli SKK:ta edustava Raja kehuu.

Suomen maajoukkueen, lempinimeltään Karhujen, päävalmentaja on australialaistaustainen entinen ammattilaispelaaja Matthew Jenkinson. Maajoukkue harjoittelee yhdessä joka toinen torstai. Viime aikoina on lisäksi ollut runsaasti viikonloppuleirityksiä Eerikkilän urheiluopistossa.

Krikettiväki toivoo ensimmäisen MM-kotitapahtuman – vaikkakin vain karsintojen – saavan nyt lajille täällä aikaan samanlaisen läpimurron kuin vuonna 1965 Suomessa ensimmäisen kerran pelatut MM-kisat tekivät jääkiekolle. Andrew Armitage muuten syntyi samana vuonna.

Lue myös:

Erikoiset urheilulajit esittäytyvät Vantaalla – Ensi lukuvuonna koululaisia innostetaan kriketin pariin

Tätä on kriketin arki: Ruotsi löi Suomen todennäköisyyslaskennan pohjalta

Mikä laji?

Kriketti

Vanha englantilainen mailapallopeli, jota pelataan yleensä 11-henkisin joukkuein suurella kentällä hieman baseballin tai pesäpallon tavoin.

Koska kriketti on erittäin suosittua paitsi Englannissa myös Intiassa ja Pakistanissa, se on jalkapallon jälkeen maailman toiseksi suosituin urheilulaji (noin 2,6 miljardia harrastajaa tai seuraajaa).

Lisenssipelaajia on vuonna 1999 perustetun Suomen Krikettiliiton sarjoissa tällä hetkellä noin 700, kokonaisharrastajamääräksi Suomessa arvioidaan noin 2 000.

Suomessa pääpelimuoto on 20 syöttösarjaa per joukkue käsittävien otteluiden T20, joka on myös kansainvälisten otteluiden pelimuoto.

Yksi T20-ottelu kestää noin kolme tuntia.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut