Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-aika on ollut karu monelle kotihoidon ja hoivakotien vanhukselle Vantaalla: osa ikäihmisistä ei ole käynyt ulkona kertaakaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi hiljattain kyselytutkimuksestaan, joka antaa hälyttävän kuvan vanhusten ulkoilumahdollisuuksista Suomessa. Tutkimuksen mukaan joka kolmas vanhuspalvelujen asiakas on päässyt ulkoilemaan vähemmän korona-aikana kuin olisi halunnut. Joka viides ilmoitti, ettei ollut liikkunut ulkona kertaakaan. Kyselyyn vastasi lähes 7 500 ikäihmistä.

Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen palvelupäällikkö Maria Borg kertoo, että Vantaalla on samansuuntainen valitettava tilanne. Se on käynyt ilmi myös vuotuisissa tarkastuksissa.

Borgin mukaan Vantaan tilanteeseen on vaikuttanut osin se, että kaupungin koronatilanne on ollut vaikeampi kuin monissa muissa kunnissa.

Joissakin Vantaan hoivapaikoissa ulkoilutuksesta huolehditaan paremmin, toisissa huonommin.

– Sellaista faktaa ei ole, että jossakin yksikössä asukkaat eivät ole päässeet lainkaan ulkoilemaan. Mutta sen allekirjoitan, että on asukkaita, jotka eivät ole päässeet ollenkaan ulos korona-aikana, Borg sanoo.

Hän arvioi, että kotihoidossa tilanne on vielä huonompi kuin hoivakodeissa.

– Työntekijät ehtivät tehdä lyhyitä kotikäyntejä, ja siinä harvemmin lähdetään ulos. Tästä kärsivät etenkin yksinasuvat.

Vanhusten ulkoilumahdollisuuksien riittämättömyydestä on puhuttu jo vuosia ennen kuin koronarajoitukset ovat vaikeuttaneet arkea. Borgin mukaan vanhuspalveluissa on vuosien mittaan organisoitu töitä uudelleen, mutta tilannetta on ollut vaikea parantaa syvälle juurtuneen toimintakulttuurin takia.

Hän arvioi, että ulkoilutus on jäänyt taka-alalle myös työntekijöiden terveydenhuollon osaamista painottavan koulutuksen myötä.

– Kuulostaa kliseeltä, mutta vanhuspalveluissa keskitytään hoitoon ja terveydenhoitoon. Jotenkin osalla työntekijöistä on unohtunut, että elämä on paljon muutakin.

Myös vanhuspalvelujen niukka henkilöstömäärä on johtanut siihen, että työaika joudutaan kohdentamaan perushoitoon.

Borgin mielestä lisää vapaaehtoisia pitäisi saada ulkoiluttamaan vanhuksia.

THL:n kyselyn mukaan asukkaiden toivoma ulkoilu ei ole lisääntynyt niissäkään hoivapaikoissa, joissa hoitajamäärää on kyetty lisäämään. Vantaalla on nyt 0,6 työntekijää asukasta kohden, kun laki vaatii suhdelukua 0,55. Hoivakodeissa on 930 ja kotihoidossa 1 300 vanhusta.

Borgin mielestä lakisääteistä byrokratiaa pitäisi vähentää, sillä se vie liikaa työntekijöiden aikaa.

– Nykyjärjestelmä on kankea ja vaatii kaikkien toimenpiteiden kirjaamista. Voitaisiin arvioida, miten paljon ja mikä on oikeasti tarpeellista, oleellista tietoa, joka pitää kirjata.