Vantaalle on tulossa Poikien talo – Yhtenä palvelun tavoitteena on, että nuorukaiset oppivat väkivallattomia toimintamalleja ja seksiin liittyviä rajoja

Uudenlaiselle nuorisopalvelulle etsitään tiloja ensisijaisesti Koivukylän seudulta.

Vantaalla käynnistyy alkusyksystä uusi pojille suunnattu matalan kynnyksen nuorisopalvelu, kun Loisto setlementti ry:n Poikien talo aloittaa toimintansa.

Yhdistys koettaa etsiä toimitilat kaupungin avulla kevään aikana. Ensisijaisesti tiloja haetaan Koivukylän seudulta, koska siellä palvelua tarvitsevia arvioidaan olevan merkittävästi.

– Pelkkä toimistohuone ei riitä, sillä tarkoitus on järjestää tiloissa monenlaista ryhmätoimintaa, kertoo Poikien talon yksikön johtaja Kalle Laanterä.

Poikien talon kohderyhmänä ovat Korson, Koivukylän ja Hakunilan seutujen noin 10–18-vuotiaat pojat, jotka jäävät herkästi nykypalvelujen ulkopuolelle.

Toiminnalla pyritään torjumaan nuorukaisten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Keskiössä on myös väkivallan ehkäisy: poikien kanssa opetellaan tunnetaitoja ja väkivallattomia toimintamalleja ristiriitojen ratkaisuun.

Nuorille tarjotaan myös seksuaalikasvatusta, jossa käsitellään seksiin ja seurusteluun liittyviä rajoja.

Poikatyöhön erikoistuneet palvelut ovat jääneet vähemmälle.

Poikien taloon palkataan aluksi kaksi nuorisotyöhön kouluttautunutta työntekijää. He käsittelevät poikien kanssa näille tärkeitä asioita yksilö- ja ryhmätapaamisissa.

– Tavoitteena on, että pojat alkavat pohtia toimintatapojaan ja saavat mielekästä tekemistä, keskustelunaiheita ja positiivisen yhteisön, johon kuulua, Laanterä selvittää.

Pyrkimyksenä on myös, että pojat saataisiin osallistumaan koulunkäyntiin ja harrastustoimintaan aiempaa aktiivisemmin.

Keskustelun lisäksi Poikien talossa saatetaan musisoida, kirjoittaa tai tehdä muuta luovuutta ruokkivaa.

Loisto setlementillä on ollut vastaavaa toimintaa Helsingissä kymmenen viime vuotta. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Poikien talo -palvelulla on onnistuttu tavoittamaan syrjässä olevia poikia: toiminnassa on säännöllisesti parisataa nuorta vuosittain.

Kyselyjen perusteella kolme neljäsosaa mukana olleista on saanut uusia ystäviä. Yli 85 prosenttia kokee löytäneensä toiminnan avulla uusia vahvuuksia itsestään.

Vantaan nuorisopalvelujohtaja Hannu Rusama kertoo, että idea Poikien talon tuomisesta Vantaalle syntyi poikien oireilujen takia.

– Vantaalla oli viime kesän tietämillä useita poikien tekemiä väkivaltatapauksia. Tuli mieleen, että jotakin uutta pitää tehdä, ja käännyin Loisto setlementin puoleen.

Rusama ei osaa sanoa, kuinka paljon Vantaalla on uutta palvelua tarvitsevia syrjässä olevia nuoria.

– Määriä ei tiedetä, mutta on arvioitu, että Poikien talolle riittää kyllä tilausta.

Rusaman mukaan uutta palvelua tarvitsevat niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajataustaisetkin. Rusama kuitenkin toteaa, että etenkin monikulttuurisen poikatyön tarve on näyttäytynyt suurena viime aikoina.

Poikien talo täydentää julkisen sektorin palveluita.

– Nuorisopalveluissa tehdään paljon työtä nuorisotiloissa ja pienryhmissä, mutta etenkin poikatyöhön erikoistuneet palvelut ovat jääneet vähemmälle. Vantaalla on kyllä pitkään ollut tytöille kohdennettua Nicehearts-toimintaa, Rusama huomauttaa.

Poikien talo voisi tavoittaa esimerkiksi kauppakeskuksissa oleskelevia nuoria.

– Tavoittelemme tiettyä joukkoa. Poikien talosta ei ole tarkoitus tulla avointen ovien paikkaa, Rusama kuvaa.

Rahoitusta vuoden 2023 loppuun

Itä- ja Pohjois-Vantaalla vaikuttavalle Poikien talolle on tarkoitus saada avustus sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stealta. Sosiaali- ja terveysministeriön odotetaan vahvistavan rahoituksen huhtikuun aikana.

Rahoitus on yhteensä 370 000 euroa, ja se ulottuisi vuoden 2023 loppuun asti.

Tavoitteena on, että toiminta jatkuisi myös vuonna 2024 ja laajenisi muuallekin Vantaalle. Tämä riippuu toiminnasta saatavista tuloksista.

Loisto setlementti ry ja Vantaan kaupunki kehittävät hanketta yhdessä.

Lähteet: Vantaan kaupunki, Loisto setlementti ry:n Kalle Laanterä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut