Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meteorologi: Kevätlämpöön luvassa iso muutos keskiviikkona – tyrkyllä matalapaineita ja sateita räntänä ja jopa lumena

Lämmin ja kuiva sää vaihtuu tuota pikaa eli jo tällä viikolla pilviseksi ja sateiseksi.

Luvassa on vettä ja räntää ja jopa lumisateita, ennustaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Viikon sää on vaihtelevaa, Mäntykannas kirjoittaa. Alkuviikon poutaisen ja lämpimän kelin odotetaan muuttuvan keskiviikkona. Sää viilenee alkuviikon lukemista ja muuttuu sateisemmaksi, osassa maata sateet ovat ajoittain räntää ja lunta.

Viikonloppunakin on tulossa runsaita sateita, mutta itäiseen Suomeen voi yltää jopa kesäisiä lukemia ja ukkosia.

Korkeapaine on tuonut Suomeen lämmintä ja aurinkoista säätä. Viikonloppuna mitattiin jo 18 asteen lämpötiloja ja samaan yllettiin maanantaina.

– Viikon puolivälin tienoilla sää viilenee ja muuttuu sateisemmaksi. Viikonlopun ennusteissa näkyy runsaiden sateiden lisäksi kuitenkin ensimmäinen kunnon kesäelementti, tosin vain itäisessä Suomessa, missä voi tulla ukkosia ja olla jopa lähes 20 asteen lämpötiloja, Forecan meteorologi Mäntykannas toteaa.

Hänen mukaansa tiistaina korkeapaineen keskus on jo Suomen itäpuolella ja keskiviikkona sääkartoilla on tyrkyllä matalapaineita ja sateita sekä kaakosta että lännestä. Pilviä on lähes koko Suomen yllä. Itäiseen Suomeen yltää päivällä vesisateita, illalla voi tulla myös vähän räntää.

Lämpötilat laskevat keskiviikoksi enimmillään vajaat 10 astetta alkuviikon lukemista. Etelä- ja Länsi-Suomessa ollaan 10 asteen tienoilla, idässä ja pohjoisessa on viileämpää.

Sateita on näkyvissä myös keskiviikon jälkeen.

– Torstaina sateita pyörii maan pohjoisosan yllä. Siellä sateet saattavat tulla osittain lumena tai räntänä. Etelä- ja Keski-Suomessa pilvipeite aukkoilee, sadekuuroja voi tulla paikoin. Lämpötilat ovat 10 ja 15 asteen välillä. Pohjoisempana lämpötila tippuu paikoin alle viiteen asteeseen, Käsivarren Lapissa voi päiväsaikaankin olla pakkasta, Mäntykannas ennustaa.

Vielä suurempaa muutosta sateisempaan suuntaan odotetaan perjantaina.

– Silloin etelästä olisi tulossa yhtenäinen sadealue. Ainakin Etelä- ja Keski-Suomi saisivat kunnolla vettä niskaansa.

Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää, että kaakosta olisi nousemassa Suomeen kunnon matalapaine viikonloppuna.

– Suurin osa Suomesta saa tästä matalapaineesta sateita, pohjoisempana myös räntänä. Vielä on kuitenkin vaikea sanoa, mihin runsaimmat sateet osuvat, toteaa Mäntykannas.

Matalapaine on tämän hetken ennusteen mukaan nostamassa myös hyvin lämmintä ilmaa Suomea kohti. Ennuste on kuitenkin yhä epävarma.

Meteorologin mukaan myös jatko näyttää epävakaiselta.

– Ei tästä keskiviikon jälkeen ole korkeapainesäähän paluuta ainakaan hetkeen, Mäntykannas toteaa.

Ruohikkopalovaara on voimassa maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassa. Tulevat sateet kastelevat maastoa sekä helpottavat katupöly- ja siitepölytilannetta.