Nissbackan kartanolla paloi sauna ja asuinmökin pihassa tehtiin ilkivaltaa – "Pala historiaa hävisi savuna ilmaan"

Nissbackan kartanon alueella sijainneesta 1800-luvun hirsisaunasta on jäljellä vain nokinen kasa tiiltä ja peltiä.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä palaneen saunan syttymissyystä ei ole tietoa, mutta kartanoa ja äitinsä Laila Pullisen veistospuistoa vaaliva Jean Ramsay arvelee vahvasti taustalle tahallista tekoa.

– Palokoira merkkasi kaksi kohtaa, mikä viittaisi niissä käytetyn palavaa nestettä.

Sauna oli aikoinaan väensauna, jota käytti kartanon työväki. Ramsay kertoo itsekin pikkupoikana saunoneensa siinä usein isänsä kanssa.

– En tiedä, miten paljon vakuutusyhtiö nyt kymmenisen vuotta käyttämättä olleesta saunasta korvaa, eikä sitä tietysti mikään raha korvaakaan. Rakennuksessa oli kauniita 1800-luvun hirsiliitoksia, käsityötä, jota ei kaupasta saa. Sen mukana hävisi pala kartanon ja työväen historiaa savuna ilmaan.

Sauna oli myös listattu Vantaan arkkitehtonisesti ja historiallisesti arvokkaaseen rakennuskantaan.

Ramsayn tytärpuoli perheineen on muuttamassa asumaan palaneen saunan viereiseen, vuodelta 1944 peräisin olevaan rakennukseen, joka palveli aikoinaan talonmiehen asuntona.

– He ovat ahertaneet talon remontoinnissa yli kolme vuotta työpäiviensä jälkeen ja seuraavaksi oli tarkoitus laittaa kuntoon sauna, Ramsay sanoo.

Maanantaina myös perheen tulevan kodin pihamaalla odotti ikävä yllätys. Pihamaata oli sotkettu ja murtauduttu lautarakenteiseen liiteriin, josta löytyneellä peltikaton paikkausmaalilla oli spreijattu rivoja kuvia pahveille, revitty lautoja sekä tuhrittu ja rikottu kylpyhuonekaakeleita.

– Mellastaminen tapahtui päiväsaikaan kello 10–18, Ramsay hämmästelee.

– Piha oli täynnä autoja, mutta olimme porukalla sisätiloissa työstämässä uusia nettisivuja emmekä kuulleet tai huomanneet mitään.

Asuinmökki joutui ilkivallan kohteeksi jo toistamiseen.

– Olimme pikku hiljaa remontoineet sitä jo sen jälkeen, kun talosta oli löytynyt hometta ja edellinen asukas muuttanut pois. Rahaa kului kaikkiaan 80 000 euroa. Nelisen vuotta sitten pikkupojat murtautuivat sisään ja sytyttivät tulen yhteen nurkkaan, joka paloi, Ramsay kertaa.

– Silloin piti taas purkaa pois lattiarakenteet ja vähän muutakin.

Tihutöitä on alueella tehty ennenkin. Vuonna 2015 Laila Pullisen ateljeen pilarit valeltiin sytytysnesteellä ja sytytettiin palamaan.

– Lisäksi hänen viimeisimmäksi jäänyt veistoksensa varastettiin ateljeen etupihalla olleelta työtasolta, eikä sitä ole saatu takaisin.

Mitään ikkunoiden rikkomista isompaa ilkivaltaa kartanolla ei ole pariin vuoteen sattunut ja tekijät ovat Ramsayn arvion mukaan olleet todennäköisesti lapsia.

Saunan kohtalo on hänestä kuitenkin pelottavampi juttu, koska palo olisi saattanut kuivassa maastossa levitä ja olla uhka lähialueella asuville ihmisille. Erityisesti mahdollisuus, että takana on tahallinen teko, huolestuttaa.

– Palo oli kuin märkä rätti vasten kasvoja, etenkin nyt kun olemme vaimoni kanssa vasta muuttaneet kirjamme Helsingistä Vantaalle ja asettuneet asumaan vakituisesti kartanorakennukseen eli entiseen pehtoorin taloon, hän toteaa.

– Näiden tihutöiden soisi nyt jo vihdoin loppuvan.

Helsingin Sanomat kertoi saunan palosta viikonloppuna.

Lue myös:

Kartanon perijä sai valtavan työmaan ja paiskii töitä hiki otsalla

Nissbackan kartanon veistospuisto aukesi uudella nimellä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut