Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla – koronatestistä kieltäytyjiä ei enää juuri tule vastaan

Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla jatkuvat maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset. Niiden osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Terveystarkastukset jatkuvat toukokuun loppuun, päätti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Tartuntatautilain 16. pykälän nojalla tehdyllä päätöksellä määrätään riskimaista saapuvat henkilöt osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen välittömästi maahantulon jälkeen.

Riskimaita ovat tällä haavaa lähes kaikki maat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Avi jatkaa lisäksi päätöstä, jolla se määrää rajanylityspaikkojen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään terveystarkastukset maahantulijoille.

Avin määräys koskee kaikkia Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja eli Helsingin satamia, Helsinki-Vantaan lentoasemaa sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu Nuijamaalle.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen.

Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Pakollinen terveystarkastus ei koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä huoltovarmuuden ja tuonnin sujuvuuden varmistamiseksi. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat lentoasemalla ulkomaan jatkolennolle.

Testikattavuus rajanylityspaikoilla on ollut hyvä ja avin maaliskuisen ensimmäisen päätöksen jälkeen koronatestistä kieltäytyjiä ei käytännössä enää ole juuri ollut.

– Nuijamaan raja-asemalla terveysneuvojat ovat tulijoita vastassa ja ohjaavat heidät terveystarkastukseen maahantulon yhteydessä. Testatuista rajanylittäjistä koronapositiivisia on ollut vain satunnaisesti. Terveystarkastuksesta kieltäytyjiä ei huhtikuussa ole ollut, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Avi pitää terveystarkastuksia tarpeellisina, sillä viime aikoina havaittu virusmuunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemmat alatyypit.

Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän epidemiauhan ja sen leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua, avi toteaa tiedotteessa.