Rasteja ympäri kaupunkia – Lähes 7000 vantaalaislasta liikkeellä suunnistuksen teemaviikolla

Urheilu: Vantaalaisseura Pihkaniskat on mukana toteuttamassa Suomen Suunnistusliiton Koulu kartalla -teemaviikkoja. Lapset pääsevät tutustumaan suunnistukseen päiväkodeissa ja kouluissa erilaisten tehtävien ja oikeiden suunnistusratojen avulla.

Suunnistusliitto on jo vuosina 2017–2019 tuottanut materiaalia suunnistuksen opetukseen Koulu kartalla -hankkeessa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana. Nyt on vuorossa teemaviikkojen ensimmäinen toteutus.

– Seurat saivat ilmoittautua mukaan tähän pilottivaiheeseen, kertoo Pihkaniskojen nuorisovastaava Lotta Oinonen.

Mukaan otettiin 50 suunnistusseuraa. Jatkossa Koulu kartalla -teemaviikosta on tarkoitus tehdä valtakunnallinen. Keväisen ajankohdan johtoajatus on, että tapahtumat toimisivat samalla lapsille ja perheille kannustimena lähteä mukaan suunnistusseurojen harrastustoimintaan.

Päiväkodit ja koulut ovat saaneet käyttöönsä maksutonta, tulostettavaa materiaalia, jonka avulla suunnistukseen voi tutustua esimerkiksi päiväkodin tai koulun pihalla. Materiaalit ovat olleet käytettävissä jo heti pääsiäisen jälkeen, ja osa materiaalista on nähtävissä Suunnistusliiton Koulu kartalla -sivustolla. Varsinaisella teemaviikolla toteutetaan eri puolille Vantaata lapsille sopivia suunnistusratoja, joita päiväkodit ja koulut voivat hyödyntää parhaaksi katsomallaan tavalla.

– Olemme jo monta vuotta tehneet koulukohtaisia lajiesittelyjä rasteineen ja ajanottoineen, Pihkaniskojen Oinonen kertoo.

– Nyt saamme todella isolle joukolle suunnistusradat. Onneksi meillä on sopivia karttoja monien koulujen läheisyydessä. Useamman vuoden ajan tekemämme pohjatyö tulee nyt näkyviin, hän myhäilee.

– Rasteja tulee olemaan ympäri Vantaata yli 170 kappaletta.

Koulu kartalla -ratoja toteutetaan Vantaalla seuraaviin maastoihin: Hakunilan urheilupuisto, Hiekkaharju, Jokiniemi, Kuusijärvi, Lammaslampi, Länsimäki, Maarukka, Metsola, Myyrmäen urheilupuisto, Myyrmäen vesitornin metsä, Nikinmäki, Rekolanmäki, Simonkylän pururata, Sotilaskorpi, Tikkurilan urheilupuisto, Vierumäen pururata ja Ylästö. Rastit ovat paikoillaan koko tulevan kouluviikon eli 26.–30. huhtikuuta.

– Jotta oppilaat pääsevät riittävän rauhallisessa tahdissa suunnistamaan, pidetään osa radoista paikoillaan vielä teemaviikon jälkeenkin, Oinonen tietää.

Ruskeasannalla asuva Simonkallion koulun ekaluokkalainen Oliver Eerikäinen on ehtinyt jo vuoden verran harrastaa suunnistusta Pihkaniskoissa.

– Kivointa on se, kun oppii lukemaan karttaa ja näkee luontoa, Oliver kertoo.

– Harjoituksissa on esimerkiksi monta pientä rataa, joilla on rasteja. Sitten otetaan aikaa, kuinka kauan kestää juosta rata läpi niin, että käy kaikilla rasteilla.

Oliverin kaveripiirissä ei ole muita suunnistuksen harrastajia – vielä.

– Kaverit kyllä tietävät, että minä harrastan. Nyt kun koulussa suunnistetaan, olisi tietysti kiva, jos kaveritkin innostuisivat suunnistuksesta, tuumii Oliver, joka harrastaa myös partiota ja rumpujensoittoa.

Periaatteessa Koulu kartalla -teemaviikkoon kuuluu myös maksuton, noin 6–10-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen suunnattu Perheseikkailu-tapahtuma, missä lapset pääsevät tutustumaan suunnistukseen erilaisilla tehtäväpisteillä.

– Pihkaniskojen Perheseikkailu-tapahtumassa perheillä on samalla mahdollisuus tutustua suunnistuskerho Pihkatassujen toimintaan. Vantaalla Perheseikkailut järjestetään Kuusijärvellä ja Myyrmäen urheilupuistossa, kunhan koronarajoitukset mahdollistavat kyseisenlaisen yleisötilaisuuden järjestämisen, nuorisovastaava Oinonen kertoo ja luettelee tärkeitä asioita, miksi kannattaa opetella suunnistamaan:

– Se on kansalaistaito, minkä vuoksi sitä koulussakin opetetaan, sekä urheiluharrastus, jossa liikutaan luonnossa ja opitaan sitä kautta arvostamaan luontoa.

Ennakkoilmoittautumisten perusteella päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia osallistuu teemaviikolle Vantaalla lähes 7 000 .

– Vaikka ei olisi vielä ilmoittautunut, mukaan pääsee vielä laittamalla viestiä Pihkaniskojen nuorisotoiminnalle, Oinonen vinkkaa.

Lue myös:

Suunnistustaitoja voi verestää ja treenata omatoimirasteilla

Helpoin tapa aloittaa suunnistusharrastus: Osallistu Aluerasteille

Lopahtiko into suunnistukseen koulun liikuntatunneilla?

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut