Pitäisikö nämä perinteet elvyttää? Vuosikymmeniä sitten Vantaa kasvatti yhteisöllisyyttä järjestämällä koko kaupungin viikon siivoustalkoot ja ulkoilupäivän

Kevät on täällä! Sulanut lumi ja lisääntynyt valo paljastavat pihoille ja pientareille talven aikana kertyneet roskat.

1970-luvulla talven jäljet siivottiin Vantaalla porukalla, kun kaupunki polkaisi pystyyn koko kaupungin toukokuisen siivousviikon. Päävastuun kantoivat tiekunnat, taloyhtiöt ja yhdistykset, jotka huolehtivat siivoamisesta talkoovoimin. Kaupunki toi paikalle jätelavat.

Asukkaita houkuteltiin mukaan tarjoiluilla: urakan päätteeksi tarjolla oli makkaraa, mehua ja kahvia, järjestettiinpä toisaalla talkootanssitkin.

Nyt käynnissä olevassa Vantaa50-tutkimushankkeessa on käynyt ilmi, että Vantaan kaupunki halusi tukea mahdollisuuksiensa mukaan kuntalaisten omaehtoista yhdessä tekemistä. Hyvinvoivan vantaalaisen yhteisön rakentaminen oli kaikkien etu.

Iloisten vantaalaisten yhteisöä rakensi myös Vantaan yhteinen ulkoilupäivä. Myyrmäestä alkunsa saanut tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 1976, seitsemän länsivantaalaisen urheiluseuran voimin.

Asukkaita houkuteltiin kiertämään kävellen tai pyöräillen reitti, jonka varrelta kerättiin leimoja. Kaikki leimat keränneet pääsivät osallistumaan mahtavaan arvontaan!

Reitille saattoi astua Vapaalasta, Martinlaaksosta, Kaivokselasta ja Myyrmäestä, ja kierros oli samalla tutustumisretki omien lähikortteleiden ulkopuolelle.

Suuren suosion saanut tapahtuma laajeni vuonna 1978 kattamaan koko Vantaan. Kierroksia oli Myyrmäen ohella Korsossa, Hakunilassa, Tikkurilassa ja Koivukylässä. Kaupunki oli myös mukana, ja Vantaan liikuntatoimi järjesti kaupungin liikuntapaikoilla oheisohjelmaa Cooperin testistä hengenpelastusnäytökseen.

Niin siivousviikon kuin ulkoilupäivänkin järjestäminen hiipui 1980-luvun alkuvuosina, ja erityisesti nyt koronan aikaan pihatalkoot ja ulkoilut järjestetään lähipiirin kesken.

Mutta ehkä perinteitä voisi jo ensi vuonna elvyttää?

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut