Jäikö kesätyöpaikka saamatta? – Oman yrityksen perustaminen on helppoa, vinkkaa yrityksen 15-vuotiaana perustanut nuori yrittäjä

Työt: Samuli Markkanen, 20, kannustaa nuoria ryhtymään kesän ajaksi yrittäjiksi. Oman yrityksen perustaminen on helppoa.

– Helsingissä olisi ainakin tuhat työpaikkaa yrittäjänä toimiville nuorille arkisten kotitöiden, kuten pihatöiden ja siivouksen parissa, uskoo Myllypurossa asuva Samuli Markkanen, 20.

Koronavuonna ihmiset ovat panostavat koteihin ja pihoihin. Moni tarvitsee tai haluaa palkata apuja ikkunanpesussa, siivouksessa, kitkemisessä, kiveystöissä tai ruohonleikkaamisessa.

15-vuotias perusti oman yrityksen – "Ei tarvitse pelätä, että tulee kenkää"

Palkkaamiseen kannustaa kotitalousvähennys, johon on oikeutettu kun palkkaa y-tunnuksella toimivan yrittäjän.

– Kotonaan vielä asuva nuori pystyy pitämään hinnat edullisina ja itsensä kilpailukykyisenä, Hämeenkylästä kotoisin oleva Markkanen kertoo.

Suuria investointejakaan ei tarvita. Välineet löytyvät usein palkkaavalta kotitaloudelta.

Puhelin soi koko ajan.

Markkasen mukaan tarvetta on sellaisille aputöille, joihin ei lähdetä erikseen palkkaamaan ammattilaisia alalla toimivista yrityksistä. Markkinarakoa siis olisi.

Lue myös: Samuli, 17, työllistää jo muita nuoria – Vantaalaisyrittäjä haluaa asuntolainan pois ennen perhettä

Markkanen perusti oman yrityksensä 15-vuotiaana ja työllisti itsensä kesäloman ajaksi tehden erilaisia pihahommia kuten nurmikon leikkuuta ja rikkaruohojen kitkemistä. Seuraavana kesänä hän työllisti kavereitaankin.

Nyt 20-vuotias Markkanen on juuri aloittanut päivätyöt sähköinsinöörinä, mutta 15-vuotiaana perustetun yrityksen puhelin soi ”koko ajan”.

– Erilaisia pihatöitä olisi, eniten kysytään terassinrakennusta.

Yrityksen perustaminen on Markkasen mielestä tavattoman helppoa. Toiminimen perustamien ei maksa mitään.

Markkanen liittyi aikanaan muutamalla kympillä 4H-yhdistyksen yritysjäseneksi. Yhdistyksen kautta hän sai tietoa ja käyttämänsä laskupohjat.

– Olen lähettänyt asiakkaille joko laskun tai jos maksu on hoidettu käteisellä, olen toimittanut heille kuitin.

Kirjanpidoksi riittää yksinkertainen excel-taulukko, johon on kirjattu mitä on tehty, missä ja milloin ja paljonko siitä on maksettu. Veroilmoitus pitää tehdä kerran vuodessa.

– Siihen menee vajaa tunti.

Palvelujaan kannattaa ensin markkinoida kauppojen ilmoitustauluilla, alueiden Facebook-ryhmissä tai jakamalla mainoslappuja suoraan postilaatikoihin. Puskaradio hoitaa lopun: yksi työ poikii usein seuraavan.

Yrittäjänä työt saa sovitettua omiin menoihin. Oma yritys näyttää myös hyvältä CV:ssä, jos hakee palkkatöitä seuraavana kesänä.

Apuja alkuun

4H-yrittäjyys

Tietoa ja apua oman yrityksen perustamiseen 13–28-vuotiaille nuorille.

4H-yrittäjiä oli viime vuonna noin 1 600, uusia yrityksiä perustettiin 850.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut